Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavský kraj chce v tomto roku obnoviť aspoň 118 km cyklotrás

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V minulom roku bola realizovaná údržba cykloturistických trás v dĺžke 153,7 kilometra.

Bratislava 27. júla (TASR) – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) chce v tomto roku obnoviť 118,5 kilometra cykloturistických trás za maximálne 37.529 eur. Pokračovať bude aj v údržbe peších turistických trás na území kraja. TASR o tom informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

BSK pokračuje v pravidelnej údržbe cykloturistických trás v spolupráci so Slovenským cykloklubom. "Údržba je zameraná na obnovu maľovaného značenia, náterov starých cyklosmerovníkov, osadenie nových cyklostojanov, cyklosmeroviek, tabuliek miestneho názvu, obrázkových cyklosmeroviek," spresnila Forman. Nepravidelná údržba sa zameriava na odstraňovanie škôd v prípade kalamít a na doplnenie poškodených i chýbajúcich prvkov orientácie.

V minulom roku bola realizovaná údržba cykloturistických trás v dĺžke 153,7 kilometra. Väčšinu obnovených trás nájdu cykloturisti v oblasti Záhoria, Devína, Devínskej Novej Vsi, Dúbravky, Lamača, Záhorskej Bystrice, Stupavy, Marianky a Borinky. "Údržba sa robila aj na medzinárodných cyklotrasách - na EuroVelo 13 v dĺžke 22,1 kilometra, EuroVelo 6 v dĺžke 7,6 kilometra. Najdlhšou obnovenou trasou je obľúbená GreenBike Tour v dĺžke 40,6 kilometra," podotkla Forman.

V spolupráci s Klubom slovenských turistov sa v minulom roku realizovala aj údržba a obnova peších turistických značených trás na 164,5 kilometra trás. Nová turistická vývesná informačná mapa uvíta turistov v Plaveckom Podhradí a obnovená je informačná mapa v Limbachu. "V roku 2019 sa údržba vykonáva na peších turistických chodníkoch v celkovej dĺžke 190,2 kilometra. Jej súčasťou je obnova značkovania, stavba smerovníkov, údržba značkárskych kolov, výroba a osadenie nových turistických informačných máp. Finančné náklady na údržbu a obnovu na tento rok tvoria takmer 5000 eur," priblížila hovorkyňa BSK.

Značkári Klubu slovenských turistov od začiatku tohtoročnej sezóny už vyznačkovali trasy hrad Devín, parkovisko - Slavín v dĺžke 16,1 kilometra, Biely kríž - Tri kamenné kopce v dĺžke 10,4 kilometra, Svätý Jur, železničná stanica - Košarisko v dĺžke 10,7 kilometra, Štefánikova mohyla - Pustý kostolík v dĺžke 10,4 kilometra (značenie na Biely kríž sa realizuje), Ivanka pri Dunaji most - Ivanka pri Dunaji múzeum v dĺžke 1,5 kilometra.