Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Parkovanie v Bratislave sa stalo podľa Bajana predmetom politikárčenia

Na snímke starosta Petržalky Vladimír Bajan. Foto: FOTO TASR/Miroslav Košírer

Neriešenie parkovania za celé toto volebné obdobie vníma ako najhoršiu správu pre obyvateľov.

Bratislava 2. februára (TASR) - Je nepochopiteľné, že celý projekt spoločnej parkovacej politiky na území Bratislavy opäť skrachoval na úrovni mestského zastupiteľstva a stal sa predmetom politikárčenia poslaneckých klubov. Vyhlásil to starosta Petržalky Vladimír Bajan (nezávislý).

Reagoval tak na fakt, že bratislavskí poslanci vo štvrtok (30. 1.) neschválili dodatok k štatútu mesta, ktorý bol potrebný na zavedenie novej parkovacej politiky. O ďalšom dokumente, všeobecne záväznom nariadení (VZN) o parkovaní, tak už ani nehlasovali. Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) ho stiahol. 

"Najväčšie mestské časti dlhodobo na príprave mestskej politiky parkovania spolupracujú a vynaložili nesmierne úsilie, ako aj financie na dôslednú prípravu na jej zavedenie. To, že mesto ani po troch rokoch nesplnomocnilo jednotlivé mestské časti na jej realizáciu, spôsobilo, že všetky tieto prípravy vyšli navnivoč," uviedol Bajan.

Neriešenie parkovania za celé toto volebné obdobie je podľa jeho slov pre obyvateľov tou najhoršou správou. "V Bratislave sa stáva pravidlom, že väčšie i menšie projekty, ktoré by mali mestu aj jeho obyvateľom pomôcť, sa stávajú len marketingovým nástrojom," podotkol starosta s tým, že aj bublina, ktorá sa vytvorila okolo nových pravidiel parkovania, zrejme tiež nakoniec praskne.

Parkovanie vo štvrtok nepodporil klub kresťanských demokratov ani poslanci Smeru-SD. Predseda ich poslaneckého klubu Slavomír Drozd pripomenul, že hlavné mesto netvoria len štyri veľké mestské časti, v ktorých mal systém odštartovať, ale 17 samospráv.

"Parkovacia politika musí byť odsúhlasená všetkými," argumentoval. Kresťanskí demokrati majú zase pocit, že jednotný systém celomestského parkovania ešte nie je pripravený. "Desať mestských častí s tým nesúhlasí, neexistuje jednotný vizuál, parkovné sa nám zdá pre občanov drahé. Myslíme si, že to treba dopracovať a spustiť na začiatku ďalšieho volebného obdobia," uviedla predsedníčka klubu KDH Jarmila Tvrdá. Aj v prípade, že by materiály primátor predložil ešte v tomto volebnom období, klub ich podľa jej slov tento rok nepodporí.

Primátor si myslí, že sa urobilo maximum pre to, aby materiály boli priechodné a pre žiadnu mestskú časť nepredstavovali problémy. Znova chce diskutovať so starostami i predsedami klubov a ak sa nájde podpora, na najbližšie zastupiteľstvo materiály opäť predloží. "Potom už to nevidím reálne, potom už to bude úloha pre budúce volebné obdobie," dodal.