Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Bratislava

Navýšenie bytového komplexu Treenium odmietajú aj ružinovskí poslanci

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Navýšenie stavby už pred časom odôvodňoval investor zvýšeným dopytom a unikátnosťou.

Bratislava 3. apríla (TASR) – S prípadným navýšením bytového komplexu Treenium v lokalite ulíc Gagarinova, Hraničná a Mierová v bratislavskom Ružinove nesúhlasí ani ružinovské miestne zastupiteľstvo. To na svojom ostatnom zasadnutí vyjadrilo nesúhlas s výstavbou nad rámec územného rozhodnutia z roku 2007 a stavebného povolenia. Reagovalo tak na fakt, že developer síce stavia podľa týchto povolení, zároveň ale predložil nový projekt na posúdenie vplyvov na životné prostredie EIA.

V tejto súvislosti taktiež požiadali starostu Dušana Pekára, aby miestne zastupiteľstvo informoval o stanovisku mestskej časti k EIA. "Mestská časť zaslala nesúhlasné stanovisko z dôvodu, že výstavba by predstavovala neúmernú záťaž pre dané prostredie," uviedla pre TASR hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová. V súčasnosti platné povolenie je vydané na deväťpodlažný objekt v tvare L, nový návrh hovorí o dvoch objektoch, pričom nižšia stavba by mala mať tri nadzemné podlažia a vyšší objekt 19 nadzemných podlaží. "Návrh taktiež nereflektoval ďalšiu plánovanú výstavbu v tejto lokalite, nezohľadňovalo túto výstavbu jeho dopravno-kapacitné posúdenie," doplnila Šebová s tým, že starosta ešte v lete minulého roka požiadal primátora Iva Nesrovnala, aby nevydal súhlasné záväzné stanovisko k navýšeniu stavby.

Miestne zastupiteľstvo zároveň žiada o zabezpečenie štátneho stavebného dohľadu na predmetnej stavbe, a to v apríli tohto roka. Ten má preveriť, či stavebné práce prebehajú v súlade s platným povolením z roku 2009 a podľa pôvodnej projektovej dokumentácie. "Komisia územného plánovania, životného prostredia a dopravy miestneho zastupiteľstva odporúča bezodkladne vykonať štátny stavebný dozor, nakoľko sa v danom území už realizuje stavba podľa stavebného povolenia vydaného na iný stavený objekt. Taktiež odporúčame zistiť, či nedochádza k zmene funkčného využitia stavebného objektu oproti územnému a stavebnému povoleniu," konštatuje sa v dôvodovej správe z rokovania poslancov.

Tie boli v minulosti vydané na deväťpodlažnú stavbu "Polyfunkčný objekt INVERSO - Hraničná, Mierová, Gagarinova, Bratislava" pre spoločnosť Zenith Commerce LTD, so sídlom v Londýne. S výstavbou sa však nezačalo a neskôr sa k projektu dostala spoločnosť Greefin Group, ktorá prišla s návrhom bytového komplexu Treenium. "Momentálne sa projekt realizuje v súlade s právoplatným stavebným povolením," skonštatovala pre TASR v polovici marca developerská spoločnosť s tým, že zároveň preveruje všetky zákonné možnosti na zmenu projektu.

Navýšenie stavby už pred časom odôvodňoval investor zvýšeným dopytom a unikátnosťou. Jeho súčasťou majú byť totiž vertikálne umiestnené vysunuté záhrady, fasáda lemovaná neopadavou zeleňou a živý strom v každom byte. Ešte v lete minulého roka developer priblížil, že nepôjde o žiadne malé stromčeky, ale architekti navrhli stavbu tak, aby zniesla záťaž a poskytla komfort vybraným slovenským drevinám ako sú breza, lipa či hrab. Na najvyššom poschodí navrhuje developer zároveň pochôdznu zelenú terasu s oddychovou zónou, vodnými prvkami a detským ihriskom.