Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Chátrajúci bývalý hotel Kyjev chcú začať rekonštruovať budúci rok

Z otvorenia najväčšieho street art diela v strednej Európe Hotel Kyjev Deconstructed zo strechy budovy MY Tesco. Autorom je fotograf Lousy Auber. Na snímke budova Hotela Kyjev v Bratislave v piatok 29. júna 2018. Foto: TASR/Jakub Kotian

Developer už začiatkom tohto roka avizoval, že plánuje investíciu vo výške 80 až 100 miliónov eur. V zámeroch sú aj podzemné garáže pre takmer 500 áut.

Bratislava 18. augusta (TASR) – Rekonštrukcia chátrajúceho objektu bývalého hotela Kyjev v centre Bratislavy by sa mohla začať počas budúceho roka. Spustenie prác bude však záležať od získaných povolení a trvať bude minimálne 12 až 16 mesiacov. Povedal to Peter Schmidt z britskej spoločnosti Lordship, ktorá je cez svoju dcérsku firmu SK Centre vlastníkom hotela.

"Plán spoločnosti je rekonštrukcia budovy bývalého hotela Kyjev. Momentálne pripravujeme podklady pre architektonickú súťaž na ideový návrh riešenia fasád. V poslednom kvartáli roku 2018 by sme chceli predložiť dokumentáciu pre územné rozhodnutie," spresnil.

Developer už začiatkom tohto roka avizoval, že plánuje investíciu vo výške 80 až 100 miliónov eur. V zámeroch sú aj podzemné garáže pre takmer 500 áut. V súlade s územným plánom zóny pribudne kancelárska budova na časti parkoviska pri Špitálskej ulici. Úplné nové námestie vznikne medzi ulicami Rajská a Cintorínska ako mestská kultúrna križovatka.

Pri rekonštrukcii chce investor nadviazať na architektúru budovy v plnom objeme a s novým opláštením. V roku 2008 bola realitná kríza a pre nerentabilitu hotela ho musel vlastník zatvoriť v roku 2011. V júni tohto roka sa fasáda chátrajúceho hotela zmenila vďaka streetart festivalu na jedno z najväčších umeleckých diel v histórii Slovenska.

Hotel Kyjev, vysoký 65 metrov a s 19 podlažiami, postavili v roku 1973. V tom čase sa považoval za architektonický skvost a bol najvyššou stavbou v časti Staré Mesto. Mal kapacitu 380 lôžok v 180 izbách a piatich apartmánoch, na 15. poschodí mal vlastný apartmán dokonca aj prezident. Vlastníkom budovy je od roku 2004 spoločnosť Lordship.