Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Kontajner na injekčné striekačky sa na Trnavskom mýte neobjaví

Kontajner na injekčné striekačky, foto z archívu. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Cieľom združenia Odyseus bolo osadiť na prenajatom pozemku špeciálnu nádobu a platiť za spaľovanie infekčného odpadu.

Bratislava 19. januára (TASR) – Kontajner na injekčné striekačky v blízkosti tržnice na Trnavskom mýte v bratislavskom Novom Meste, teda na mieste, ktoré sa z dlhodobého pozorovania ukázalo ako rizikové, občianske združenie (OZ) Odyseus nakoniec neosadí. Dôvodom je podľa združenia nájomná zmluva na pozemok, ktorú ešte vlani schválili miestni poslanci. S niektorými jej bodmi združenie nesúhlasí.

"Nájomná zmluva obsahovala body, o ktorých sme nevedeli a ktoré mali byť so združením odkomunikované predtým, ako sa vôbec dostali do miestneho zastupiteľstva, kde sa aj schválili,"
píše združenie na sociálnej sieti. Bez ďalšieho schválenia poslaneckým zborom sa meniť nedajú, a preto OZ podľa svojich vyjadrení, osadí predmetný kontajner na iné miesto, kde "nebudeme musieť rok prosiť o to, aby sme mohli aj takouto službou znížiť počet pohodených injekčných striekačiek na ulici a bezpečne ich zlikvidovať."

Cieľom združenia bolo starať sa o prenajatý pozemok, osadiť na ňom špeciálnu nádobu, mesačne platiť za spaľovanie infekčného odpadu a zabezpečiť personálne kapacity na to, aby bola nádoba vyprázdňovaná raz do týždňa. Nesúhlasilo ale s tým, aby sa okrem prenajatého pozemku starali a zbierali, nielen injekčný odpad, v celom okolí neďalekej Konskej železnice.

Jednou z podmienok prenájmu bolo aj to, aby združenie do troch hodín od nahlásenia pohodenej injekčnej striekačky túto striekačku zneškodnilo, v opačnom prípade mu hrozila finančná pokuta. Takúto službu považuje OZ nad rámec prenájmu pozemku, dá sa však dohodnúť na základe objednávky služby, alebo poskytnutím dotácie. "Aktuálne sú osadené dva koše, tretí určite neostane ležať v sklade. Veríme, že bude umiestnený na inom vhodnom mieste," dodáva OZ Odyseus.

Mestská časť zatiaľ na otázky TASR neodpovedala. V dôvodovej správe materiálu, ktorým sa vlani v decembri zaoberali miestni poslanci, sa však uvádza, že je v tejto súvislosti dôležité brať na zreteľ potenciálne negatívne riziko zhoršenia stavu daného verejného prostredia, "a to napríklad pohybom nových osôb v danom prostredí zaoberajúcich sa konzumáciou drog, výskytom osôb, aplikujúcich si prípadne drogu priamo v danej lokalite, novou prítomnosťou osôb v danej lokalite, zaoberajúcich sa distribúciou drog, či všeobecným znížením bezpečnosti a čistoty prostredia vplyvom uvedených skutočností."

Miestne oddelenie životného prostredia a územného plánovania síce súhlasí s identifikáciou problémov, ktoré by nová nádoba na striekačky mohla priniesť, poukazuje ale zároveň na to, že k znečisteniu verejného priestranstva dochádza preto, lebo ľudia užívajúci drogy už v danom území sú. V spolupráci so združením vidí riešenie problému s pohodenými injekčnými striekačkami, keďže mestská časť, ani miestny EKO podnik VPS príslušné povolenie na nakladanie s takýmto druhom odpadu nemajú. Oddelenie zároveň navrhlo niekoľko podmienok, ktoré sa následne stali súčasťou nájomnej zmluvy.

Súčasťou uznesenia je aj preverenie možnosti odstránenia električkového vagóna, respektíve presunúť ho na menej frekventované miesto, aby na Trnavskom mýte nepriťahoval ľudí užívajúcich drogy.