Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

V Bratislave sa zišli finalisti súťaže ReŠtart Slovensko

Ilustračné foto Foto: TASR

Projekt ReŠtart vznikol z nápadu americkej neziskovej organizácie TechSoup Global.

Bratislava 14. marca (TASR) – V Bratislave sa počas tohto víkendu stretli finalisti tretieho ročníka súťaže ReŠtart Slovensko, ktorej cieľom je riešiť akútne problémy spoločnosti pomocou funkčných webových a mobilných riešení. Na podujatí pod názvom Hackathon sa zišli programátori, vývojári, grafici i odborníci na komunikáciu.

Ako objasnil Miroslav Lacko z Centra pre filantropiu, ktoré ReŠtart Slovensko organizuje, súťažné tímy budú počas víkendu pracovať na technickom riešení svojich projektov. Tie sú zamerané na transparentnosť vecí verejných i rovnosť a toleranciu. Víťazný tím môže dostať na rozbeh svojho projektu až 5000 eur.

O víťazstvo súťaží osem projektov, niektoré fungujú už dlhšie, iné sú novinky. Na svoj rozbeh sa teraz budú snažiť získať prostriedky v rámci crowdfundingových kampaní. Peniaze budú podľa Lacka zbierať 35 dní. "Naším cieľom je, aby si dobre pripravili kampane," skonštatoval Lacko s tým, že účastníkom pomáhajú odborníci.

Projekt ReŠtart vznikol z nápadu americkej neziskovej organizácie TechSoup Global. V roku 2012 sa pilotne testoval aj v Európe, v Českej republike, Rumunsku a na Slovensku. Do prvého ročníka v roku 2012 sa zapojilo 37 súťažiacich. Druhý ročník ReŠtart Slovensko sa niesol v znamení rozšírenia záberu o témy rovnosti a tolerancie, ktoré vhodne doplnili projekty z oblasti efektívneho spravovania vecí verejných, otvorených dát či transparentnosti. Do súťaže sa prihlásilo 27 projektov, z ktorých sedem získalo niektorú zo 16 udelených cien.