Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

Golden State uspeli aj v druhom finále na Západe,Houston zdolali o bod

Klay Thompson a Terrence Jones počas zápasu Golden State - Houston. Foto: TASR/AP

Oporou domáceho tímu bol opäť Stephen Curry, ktorý k triumfu prispel 33 bodmi.

New York 22. mája (TASR) - Basketbalisti Golden State Warriors uspeli aj v druhom domácom dueli vo finále play off Západnej konferencie zámorskej NBA. V noci na piatok vydreli nad Houstonom Rockets výhru 99:98 a v sérii hranej na štyri víťazstvá tak vedú už 2:0.



Zápas ponúkol veľký súboj najužitočnejšieho hráča základnej časti Stephena Curryho a Jamesa Hardena, ktorý skončil v ankete o titul MVP na druhom mieste. Curry bol opäť oporou domáceho tímu, keď k triumfu prispel 33 bodmi. Harden dosiahol 38 bodov, desať doskokov a deväť asistencií, no ani jeho heroický výkon na víťazstvo nestačil.

Warriors so šťastím prežili záverečnú stíhaciu jazdu hostí, ktorej velil práve Harden. Rockets v poslednej štvrtine takmer dokázali zmazať osembodové manko, pričom Harden zaznamenal 10 zo záverečných 12 bodov hostí. Za stavu 99:98 nepremenil Harrison Barnes ťažký nájazd a hostia sa rozhodli nevziať si oddychový čas. Harden preniesol loptu na útočnú polovicu, kde ho zdvojili Curry a Klay Thompson. Hardenova snaha napokon vyšla navnivoč, v poslednej akcii nedokázal vystreliť, prišiel o loptu a zhatil tak šance svojho tímu na výhru. "Súper odviedol výbornú prácu, keď na mňa nasadil dvoch hráčov a nemohol som tak zaútočiť. Je frustrujúce prehrať takýto zápas," priznal Harden.

Výhru tak opäť slávil najlepší tím základnej časti vedený Currym. Ten sa blysol piatimi trojkami, minimálne päť trojbodových košov nastrieľal už v šiestom stretnutí tohtoročnej play off, čo sa vo vyraďovacích bojoch doteraz ešte nikomu nepodarilo.

Warriors tak už iba dve víťazstvá delia od postupu do finále play off, kam se môžu prebojovať po dlhých 40 rokoch. Tretí zápas série sa hrá v noci na nedeľu v Houstone. "Je to veľmi súťaživá séria. Stoja proti sebe dva tímy, ktoré sa chcú za každú cenu prebojovať do finále. Každý zápas bude takýto napínavý," predpovedá tréner Warriors Steve Kerr, ktorého citovala agentúra AP.

GOLDEN STATE - HOUSTON 99:98 (36:28, 19:27, 22:20, 22:23)
Najviac bodov: Curry 33, Bogut 14, Thompson 13 - Harden 38 (10 doskokov), Howard 19 (17 doskokov), Jones 12, 19.596 divákov.
/stav série: 2:0/