Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Zväz výrazne obmedzil počet cudzincov v našich basketbalových ligách

Willie Bannister z Komárna (vľavo) a Jontel Evans z Prievidze v šiestom zápase finále EUROVIA SBL v basketbale mužov medzi Komárnom a BC Prievidza 13. mája 2015 v Komárne. Foto: TASR/Henrich Mišovič

V uplynulej sezóne bola najmä medzi mužskými klubmi bežná prax, že manažéri tímov počas ročníka vystriedali aj dvojciferný počet legionárov.

Bratislava 26. mája (TASR) - Od budúcej sezóny sa na slovenských basketbalových palubovkách zvýši počet domácich hráčov. Výkonný výbor Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) prijal rozhodnutie, ktoré výrazne obmedzí počet cudzincov v mužských i ženských súťažiach.

"Rozhodli sme, že každé družstvo mužov aj žien v najvyššej slovenskej súťaži musí mať na súpiske, ale aj v zápise o stretnutí minimálne šesť slovenských hráčov či hráčok. Z nich aspoň jeden alebo jedna musí vždy hrať, čiže byť priamo na ihrisku v každom zápase," povedal pre utorňajšie vydanie denníka Šport prezident SBA Pavel Bagin.

V uplynulej sezóne bola najmä medzi mužskými klubmi bežná prax, že manažéri tímov počas ročníka vystriedali aj dvojciferný počet legionárov. Viacerí z nich prišli len na mesačnú skúšku, niektorí počas sezóny vystriedali aj tri slovenské kluby. Podobné počínanie vyjde po novom kluby veľmi draho. "SBA bude vydávať licencie pre päť prvých hráčov či hráčok na sezónu za 500 eur za každého aktéra zo zahraničia. Šiesty ju dostane však už za 1000 eur, siedmy za 2000, ôsmy za 3000, čiže každý ďalší bude o tisíc eur drahší. Mimochodom, neobjavili sme nič úplne nové, podobné kritériá a opatrenia platia už roky v niekoľkých európskych krajinách," dodal Bagin.