Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

Kováčik nominoval na Island a Čiernu Horu všetky kľúčové hráčky

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Henrich Mišovič

Vo finálnej nominácii nechýbajú všetky kľúčové hráčky. Pozitívnou správou tiež je, že žiadna z reprezentantiek sa neospravedlnila pre zdravotné problémy.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie žien Peter Kováčik oznámil konečnú dvanástku hráčok, ktorá zabojuje v novembri o postup na majstrovstvá Európy 2019. Slovenky si najskôr zmerajú sily s Islandom (17. novembra o 17.00 h v Reykjaviku) a potom s Čiernou Horou (21. novembra o 18.00 h v Ružomberku).

Vo finálnej nominácii nechýbajú všetky kľúčové hráčky. Pozitívnou správou tiež je, že žiadna z reprezentantiek sa neospravedlnila pre zdravotné problémy. „Sú tam hráčky, ktoré v danom momente najlepšie zapadajú do môjho systému a môjho presvedčenia o tom, kto by tam mal byť. Mám z toho veľmi dobrý pocit," povedal Kováčik pre oficiálny web Slovenskej basketbalovej asociácie. Slovensko má blízko k postupu na šiesty európsky šampionát za sebou, aktuálne mu patrí v A-skupine prvá pozícia. V štyroch stretnutiach zaznamenalo tri víťazstvá (78:62 proti Islandu, 100:95 po pp proti Bosne a Hercegovine a 73:72 proti Čiernej Hore) a jednu prehru (67:79 proti Bosne a Hercegovine). „Čakajú nás dva zápasy. Keď niečo potrebujete, tak ten tlak sa samozrejme zvyšuje, ale myslím tlak na samého seba, aby som sa ešte lepšie pripravil a aj hráčky na tieto dve stretnutia. Vieme, že tie dva súboje budú veľmi náročné. Aj ten relatívne ľahký zápas na Islande bude veľmi náročný a pre nás aj dôležitý,“ povedal tréner Slovenska k dôležitosti záverečných dvoch zápasov v skupine.

„Chceme vyhrať oba zápasy, čo by nám zaručovalo postup z prvého miesta bez akýchkoľvek problémov. Ja som tréner, ktorý verí svojim hráčkam, že to dokážeme. Môžu samozrejme vzniknúť niektoré situácie, ktoré nevieme ovplyvniť. Každopádne, chceme pre to urobiť všetko. Ja verím, že sa nám to podarí,“ dodal na záver Kováčik. Na ME postúpia víťazi skupín a šesť tímov, ktoré skončia na druhom mieste.


Nominácia Slovenska na stretnutia kvalifikácie ME 2019 proti Islandu a Čiernej Hore:


hráčky: Radka Stašová, Miroslava Mištinová (obe MBK Ružomberok), Dominika Deptová, Ivana Jakubcová, Rebeka Mikulášiková (všetky Piešťanské Čajky), Natália Jelenčíková (BK ŠKP 08 Banská Bystrica), Žofia Hruščáková (Flammes Carolo Basket Ardennes/Fr.), Barbora Bálintová (Gdyňa Arka/Poľ.), Angelika Slamová (ACS Sepsi/Rum.), Terézia Páleníková (1KS Šleza Vroclav/Poľ.), Sabina Oroszová (Wisla CANPACK Krakov/Poľ.), Mária Felixová (BC Lulea/Švéd.)

realizačný tím: Peter Kováčik – hlavný tréner, Ján Hricko – asistent trénera, Ján Mészáros – lekár, Slávka Bučáková – fyzioterapeutka, Róbert Fabíny – masér, Jana Jányová – manažérka družstva


Program Slovenska v A-skupine kvalifikácie o postup na ME 2019:

sobota 17. novembra o 17.00 h: Island – SLOVENSKO (Reykjavík)

streda 21. novembra o 18.00 h: SLOVENSKO – Čierna Hora (Ružomberok)