Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Basketbal

VIDEO: Cleveland vedie už 3:0 na zápasy, triple double LeBrona Jamesa

Na snímke LeBron James z Cleveland Cavaliers (vpravo s číslom 23) a DeMarre Carroll z Atlanta Hawks (vľavo) počas druhého polčasu v treťom zápase finále Východnej konferencie semifinále play off NBA v nedeľu 24. mája 2015 v Clevelande. Foto: TASR/AP/Tony Dejak

Cavaliers budú mať prvú príležitosť spečatiť postup do finále zámorskej profiligy v noci na stredu opäť pred svojimi fanúšikmi.

New York 25. mája (TASR) - Basketbalisti Clevelandu Cavaliers uspeli aj v treťom zápase finále play off Východnej konferencie zámorskej NBA, keď v noci na pondelok zvíťazili nad Atlantou Hawks 114:111 po predĺžení a v sérii vedú už 3:0. Lídrom Cavs bol LeBron James, ktorý síce minul prvých desať streleckých pokusov, napokon však dosiahol triple double vďaka 37 bodom, 18 doskokom a 13 asistenciám. Cleveland bude mať prvú príležitosť spečatiť postup do finále zámorskej profiligy v noci na stredu opäť pred svojimi fanúšikmi.



James zaznamenal svoj prvý kôš z hry až sedem minút pred koncom druhej štvrtiny, ale potom bol na neudržanie. Najmä jeho zásluhou Cleveland odrazil mohutný nápor Atlanty, ktorá v záverečnom dejstve dokázala zmazať desaťbodové manko a 100 sekúnd pred klaksónom viedla 104:100. Hawks mali potom aj poslednú šancu rozhodnúť o výhre v riadnom hracom čase, ale trojkový pokus Jeffa Teaguea nebol presný. V následnom predĺžení už na ich smolu úradoval James. Najskôr 36,4 sekundy pred koncom extraperiódy premenil trojku z ťažkej pozície a potom po samostatnej akcii zvýšil na 114:111. Hosťom zostalo na vyrovnanie necelých 13 sekúnd. Zodpovednosť na svoje plecia zobral Shelvin Mack, ale spoza trojkového oblúka nebol úspešný ani na dvakrát.

Cleveland tak delí od postupu do druhého ligového finále v klubovej histórii jediná výhra. Ak Cavs uspejú, ich súperom v boji o titul bude úspešnejší z dvojice Golden State - Houston. Prvý menovaný tím vedie vo finále Západnej konferencie 3:0 na zápasy. James po stretnutí povedal, že on a jeho spoluhráči sa pokúsia ukončiť sériu čo najskôr. "Máme za sebou niekoľko fyzicky veľmi náročných zápasov a preto by nám dlhšia pauza pred finále určite pomohla. Ešte však nič nie je rozhodnuté, som si istý, že Atlanta bude bojovať do posledných momentov," uviedol na pozápasovej tlačovej konferencii elitný krídelník, ktorý zaokrúhlil počet svojich triple double v play off kariére na rovný tucet. V priebehu nedeľňajšieho duelu sa postaral aj o zmenu v historických tabuľkách, keď sa v poradí najlepších strelcov nadstavbovej časti dostal pred legendárneho Karla Maloneho (4761 bodov) na šieste miesto. Aktuálne má James na svojom konte 4782 bodov v play off kariére.

Tréner hostí Mike Budenholzer bol aj napriek prehre s výkonom zverencov spokojný. "V záverečnom dejstve sme ukázali charakter a tímového ducha. Som hrdý na to, ako sme bojovali až do konca. Rovnako chceme hrať aj v ďalšom zápase, pretože my sa nikdy nevzdávame," uviedol kouč Atlanty, ktorému chýbal zranený ostrostrelec Kyle Korver. Ten v predchádzajúcom zápase utrpel vážne zranenie členka a basketbal si zahrá opäť až v budúcej sezóne.

CLEVELAND - ATLANTA 114:111 pp (21:24, 27:25, 33:27, 23:28 - 10:7)
Najviac bodov: James 37 (18 doskokov, 13 asistencií), Smith (10 doskokov) a Dellavedova po 17 - Teague 30, Millsap 22, Bazemore a Horford po 14, 20.562 divákov.
/stav série: 3:0/