Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Zvolen sa rozhodol podporiť lokálnu menu živec

Ilustračné foto, Zvolen Foto: TASR - Michal Svítok

Mena funguje od apríla 2014 a vo Zvolene je do nej zapojených 28 prevádzok.

Zvolen 16. júla (TASR) - Podporiť rozvoj lokálnej meny živec sa rozhodla aj zvolenská samospráva. V novootvorenej Fun zóne na námestí SNP, ktorá je otvorená od 1. júla, si Zvolenčania môžu kúpiť kávu za polovičnú cenu, ak budú platiť Zvolenskými živcami.

Aj takýmto spôsobom chce mesto a viceprimátor Jaroslav Stehlík podporiť rozvoj lokálnej meny živec, ktorá funguje od apríla 2014 a vo Zvolene je do nej zapojených 28 prevádzok. Sortiment je veľmi široký. Za živce sa už dá zaplatiť aj inzerát v novinách, nakupovať v potravinách, v čajovni, kaviarňach, baroch, hudobninách, zaplatiť si kurz keramiky, kovanú bránu, nakúpiť potreby pre umelcov, naobedovať sa v reštaurácii a mnoho iného.

Zvolen sa inšpiroval anglickým Bristolom, kde má lokálna mena Bristolská libra od mesta a jeho vedenia plnú podporu. V súčasnosti hľadá viceprimátor Stehlík spolu s emitentom Zvolenského živca neziskovou organizáciou Živica možnosti, ako dostať živec čo najviac do obehu.

„Mesto je otvorené rôznym možnostiam, ako podporiť obeh živca v komunite. Zvolen môže ísť v budúcnosti pri rozširovaní tejto meny príkladom a umožniť niektoré platby do mestskej kasy, ako sú napr. poplatky za parkovanie, odvoz odpadu či iné verejné služby v tejto mene. Prvým príkladom pomoci je možnosť platiť živcom za kávu na Námestí SNP v priestoroch Fun zóny, kde zákazník dostáva pri platbe živcom výraznú zľavu. Takisto chceme vytvoriť nové výmenné miesto na námestí, kde si záujemcovia môžu zameniť svoje eurá za živce,“ podotkol Stehlík.