Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

ŽSR budovu zastávky nedajú Dobrej Nive zdarma, chcú za ňu 18.000 eur

Objekt železničnej zastávky v Dobrej Nive v okrese Zvolen, ktorú chce miestna samospráva využívať na činnosť klubov, spolkov a združení, získa obec od Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) iba kúpou. ŽSR ako vlastník nehnuteľnosti si od obce za budovu vypýtali 18.000 eur. Foto: TASR - Jozef Poliak

Podľa starostu okrem samotnej ceny za budovu, budú potrebné ešte ďalšie desaťtisíce eur na jej obnovu a zariadenie.

Dobrá Niva 25. novembra (TASR) - Objekt železničnej zastávky v Dobrej Nive v okrese Zvolen, ktorú chce miestna samospráva využívať na činnosť klubov, spolkov a združení, získa obec od Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) iba kúpou. ŽSR ako vlastník nehnuteľnosti si od obce za budovu vypýtali 18.000 eur. "Požiadal som ŽSR o bezodplatný prevod alebo odpredaj za symbolické euro. Železnice nám to ale ponúkli za 18.000 eur," povedal TASR starosta Milan Jakubík.

O tom, či za týchto podmienok obec objekt zastávky kúpi, rozhodne v najbližšom čase obecné zastupiteľstvo. Podľa starostu ale okrem samotnej ceny za budovu, budú potrebné ešte ďalšie desaťtisíce eur na jej obnovu a zariadenie.

Architektonicky zaujímavá zastávka pochádza pravdepodobne z medzivojnového obdobia. Dnes si už nevyhnutne vyžaduje opravu. ŽSR ju podľa Jakubíka nemajú záujem prevádzkovať a ani opraviť. Železnice objekt nepotrebujú ani po nedávnom obnovení vlakovej premávky medzi Zvolenom a Šahami. Lístky sa totiž predávajú priamo vo vlaku.

V Dobrej Nive sa okrem zastávky nachádza aj pôvodná železničná stanica, ktorá bola ale v posledných rokoch využívaná ako nákladná. Podľa Jakubíka malo na nej ešte tento rok Ministerstvo obrany (MO) SR realizovať rozsiahlu rekonštrukciu nakladacej rampy a nástupišťa, ako aj priľahlých plôch a prístupovej cesty. Keďže v blízkosti obce je vojenský výcvikový priestor Lešť, armáda túto stanicu dodnes využíva na prekládku vojenskej techniky.