Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Zelená sieň Thurzovho domu zostane navždy virtuálne zakonzervovaná

banská Bystrica, ilustračné foto Foto: TASR - Jozef Ďurník

Historická pamiatka Zelená sieň je unikátna miestnosť s valenou klenbou a s freskami z druhej polovice 15. storočia.

Banská Bystrica 9. septembra (TASR) - Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici a spoločnosť Ornth sa podujali na významný projekt - virtuálnu interpretáciu známej historickej pamiatky Zelenej siene. Digitálne zachytený a spracovaný priestorový model zobrazuje komnatu v danej chvíli a navždy virtuálne konzervuje jej súčasný stav.

Zelená sieň je unikátna miestnosť s valenou klenbou a s freskami z druhej polovice 15. storočia. Nachádza sa v prízemí Thurzovho domu. Reštaurovali ju v rokoch 2005 až 2007. Jej dochovaná výzdoba je datovaná aj vďaka erbom Mateja Korvína a jeho manželky Beatrix Aragónskej. Výnimočnosť Thurzovho domu i jeho "zeleného" klenotu priviedla vedenie banskobystrickej spoločnosti Ornth na myšlienku pomôcť pri mapovaní a zachovávaní kultúrneho dedičstva.

"Použitie najmodernejších technológií s vysokou presnosťou umožnilo mimoriadne verne zachytiť tvar, štruktúry a farebnosť Zelenej siene. Fotogrametria je v princípoch známa už dlhý čas. Využíva sadu snímok, ktoré zaznamenajú povrch objektu určeného na spracovanie a porovnávaním umiestnenia toho istého bodu na viacerých snímkach určujú jeho priestorové umiestnenie," konštatoval majiteľ spoločnosti Jozef Ornth.

Ako zdôraznil, v súčasnosti práve fotogrametria umožňuje vytvárať presné, podrobné priestorové modely v potrebnej kvalite a čase. Slúžia historikom pri skúmaní, architektom a reštaurátorom pri projektovaní rekonštrukcií a záujemcom o kultúrne dedičstvo umožňujú prezerať tento vzácny priestor aj virtuálne.

"Analýza priestoru či objektu je prvým významným krokom celého procesu. Určí sa spôsob zberu dát, ich kvalita pre daný účel a ďalšie náležitosti. Zber fotografických dát kladie značné nároky na schopnosti fotografa vnímať priestor a fotografovať priestorovo tak, aby vznikol potrebný počet fotografií. Tento model bol vytvorený spracovaním viac ako sto snímok, pričom rozlíšenie každej z nich je 36 megapixelov, čo je v danej chvíli vo svete technologické maximum a umožňuje pracovať s výslednou presnosťou dva až tri milimetre," vysvetlil Ornth s tým, že dôležitú úlohu zohráva aj mimoriadne výkonná výpočtová technika a špeciálne programy.

Výsledkom je podrobný 3D model vykreslený do najmenších detailov, ktorý sa ďalej môže spracovať do rôznych druhov digitálnych výstupov.