Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Rimavskej Sobote sa vyskytla enterovírusová vezikulárna stomatitída

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Toto ochorenie je ľudovo nazývané aj ruka, ústa, noha. Podľa odborníkov sa vyskytuje počas jari, koncom leta či na jeseň.

Rimavská Sobota 18. októbra (TASR) – Odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Rimavská Sobota zaevidovali vo svojom spádovom území epidemický výskyt siedmich ochorení s diagnózou B08.4, ktorou je označovaná enterovírusová vezikulárna stomatitída s exantémom. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

„Toto nákazlivé vírusové ochorenie je pozorované hlavne u malých detí. Aj v tomto prípade ide o deti vekovej skupiny jeden až štyri roky, ktoré mali teplotu 39 stupňov Celzia, pľuzgiere a vyrážky v oblasti úst, v ústnej dutine, na dlaniach a chodidlách nôh,“ uviedla Tolnayová.

Dodala, že v kolektívnom zariadení materskej školy boli nariadené protiepidemické opatrenia, vrátane ohniskovej dezinfekcie a zákazu hromadných podujatí.

Toto ochorenie je ľudovo nazývané aj „ruka, ústa, noha”. Podľa odborníkov sa vyskytuje počas jari, koncom leta či na jeseň.