Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Zastupiteľstvo Banskobystrického kraja dnes rokuje v Polomke

Viacerými nedorozumeniami medzi poslancami zastupiteľstva banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa 25. apríla 2014 popoludní začalo výjazdové rokovanie BBSK v Polomke v okrese Brezno. Foto: TASR/Ján Siman

Ešte predtým, ako sa poslanci BBSK dohodli na programe, vyžiadali si dve prestávky na stretnutia poslaneckých klubov a krátke rokovanie predsedov poslaneckých klubov.

Polomka 25. apríla (TASR) - Viacerými nedorozumeniami medzi poslancami Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa dnes popoludní začalo výjazdové rokovanie BBSK v Polomke v okrese Brezno. Predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Ľubica Laššáková hneď v úvode predložila zmenený program rokovania. Poslanci ho neschválili, avšak vzápätí neprešiel hlasovaním ani program navrhnutý predsedom BBSK Marianom Kotlebom.

Ešte predtým, ako sa poslanci BBSK dohodli na programe, vyžiadali si dve prestávky na stretnutia poslaneckých klubov a krátke rokovanie predsedov poslaneckých klubov. Situáciu nakoniec vyriešili ďalším hlasovaním o jednotlivých bodoch programu osobitne. "Pri tejto situácii by rokovanie vôbec nemuselo pokračovať, pán predseda sa mohol pokojne rozlúčiť a odísť. Bolo by to ale neefektívne, preto bol ústretový a umožnil poslancom nápravu," reagoval na situáciu hovorca BBSK Miroslav Belička.

V názorových nezhodách rokovanie poslancov BBSK pokračuje. V predchádzajúcom volebnom období platil štatút BBSK, podľa ktorého nominoval poslancov do rád škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK jeho predseda. Súčasné zastupiteľstvo štatút zmenilo tak, že poslancov do školských rád bude navrhovať zastupiteľstvo. Kotleba nový štatút vetoval. Následne zmenu štatútu poslanci schválili trojpätinovou väčšinou. Spor medzi poslancami a predsedom BBSK bol dnes o účinnosti tohto štatútu. Poslanci totiž v znení zmeneného uznesenia ponechali klauzulu, že účinnosť nadobúda dňom podpisu predsedom BBSK. Kotleba je presvedčený, že štatút je platný, ale neúčinný, preto sa zastupiteľstvo nemôže zaoberať nominovaním poslancov do školských rád.