Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Základná umelecká škola vo Fiľakove sa presťahuje do nových priestorov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

V týchto dňoch začali v nových priestoroch rekonštrukčné práce, za ktoré samospráva zo svojho rozpočtu zaplatí takmer 58.000 eur.

Fiľakovo 1. februára (TASR) – Samospráva Fiľakova v okrese Lučenec plánuje po približne 50 rokoch presťahovať tamojšiu Základnú umeleckú školu (ZUŠ) do nových priestorov. Jej sídlom sa stanú priestory bývalého daňového úradu, ktoré mesto odkúpilo v roku 2014 od Finančného riaditeľstva SR za 11.350 eur.

"Keďže budova v minulosti slúžila na iný účel, je potrebné čiastočne ju zrekonštruovať. Z bezpečnostného a hygienického hľadiska je v súčasnom stave nevyhovujúca," priblížil primátor Attila Agócs. Súčasné priestory ZUŠ sú podľa neho nevhodné z organizačného hľadiska, pretože triedy sú roztrúsené v niekoľkých budovách. "Hlavná budova je zároveň zavlhnutá, omietky opadané a tvoria sa tam plesne. V novej budove budú mať žiaci neporovnateľne väčší komfort," dodal.

V týchto dňoch začali v nových priestoroch rekonštrukčné práce, za ktoré samospráva zo svojho rozpočtu zaplatí takmer 58.000 eur. "Práce zahŕňajú adaptáciu kancelárií na učebne, výmenu a osadenie nových zábradlí, vytvorenie nových sociálnych zariadení, protišmykové nátery na podlahy či opravu fasády," priblížila tlačová referentka mesta Klaudia Kovácsová s tým, že rekonštrukcia by mala trvať do druhej polovice marca a žiaci by do nových lavíc mohli zasadnúť po Veľkej noci.

Súčasné budovy ZUŠ na Koháryho námestí má samospráva v pláne využívať naďalej. "Počas tohto roka by sa ako prví mali do hlavnej budovy presťahovať mestskí policajti, ktorí sú pre rekonštrukciu prízemia mestského úradu dočasne presťahovaní do Novohradského turisticko-informačného centra. Priestory koncertnej sály budú naďalej využívané a v tretej budove chceme zriadiť mestskú tržnicu," načrtla na záver Kovácsová.