Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Banskobystrický kraj

Do veže Pustého hradu zabudovali odkaz budúcim generáciám.Mincu a víno

Na archívnej snímke 2. októbra 2014 je letný archeologický výskum na Dolnom hrade Pustého hradu nad Zvolenom. Foto: TASR/Jozef Poliak

Ešte pred samotným aktom sa na hrade uskutočnila ´primátorská brigáda´

Zvolen 22. júna (TASR) – Pozdrav pre budúce generácie, monografiu Pustého hradu, symbolickú mincu s rokom vydania 2009 plus dve fľaše vína - to všetko vložili a následne zamurovali do hradnej veže niekdajší i aktuálni zástupcovia mesta Zvolen.

„Vždy ma fascinovalo, keď archeologický výskum odhalil niečo, čo ľudia kedysi dávno vložili do objektov. Je v tom krása a akési tajomno zároveň. A je v tom symbolika, veď svojou prácou aj tak priamo ovplyvňovali životy budúcich generácií,“ uviedla pri tejto príležitosti primátorka mesta Zvolen Lenka Balkovičová.

Ešte pred samotným aktom sa na hrade uskutočnila „primátorská brigáda“, na ktorej sa okrem súčasnej primátorky zúčastnili aj dvaja predchádzajúci primátori mesta Marián Porkert a Dušan Lizoň, niekoľkí poslanci mestského zastupiteľstva, archeológovia a zhruba 30 ďalších nadšencov obnovy Pustého hradu.

„Ide o symboliku. Monografia má ukázať budúcim generáciám krajinu, históriu a výskum Pustého hradu. Rok 2009 je pre nás mimoriadne významný, veď vtedy sa začal archeologický výskum na Dolnom hrade," vysvetlil vedúci archeologického výskumu Ján Beljak.