Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Na bývalej žiarskej škole už začali s prestavbou na domov seniorov

Na archívnej snímke biskupský kaštieľ v Žiari nad Hronom. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Mestský domov pre seniorov bude mať kapacitu 40 lôžok. Podľa samosprávy je v meste táto služba dlhodobo nedostatková a očakáva, že bude o ňu veľký záujem.

Žiar nad Hronom 24. novembra (TASR) - V Žiari nad Hronom už prebiehajú práce na prestavbe bývalej školy v prístavbe biskupského kaštieľa na zariadenie pre seniorov. V objekte aktuálne prebiehajú búracie práce, celá rekonštrukcia by mala byť podľa primátora Petra Antala hotová v priebehu budúceho roka.

Za rekonštrukciu objektu zaplatí mesto podľa zverejnenej zmluvy takmer 1,183 milióna eur. Víťazom verejnej súťaže a realizátorom zákazky je spoločnosť ZUS servis. Výstavbu zariadenia chce mesto financovať prostredníctvom úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) a z vlastných prostriedkov.

Ako sa uvádza v zmluvných podmienkach, predmetom úprav sú všetky stavebné časti, hlavne všetky fasádne steny, strecha, ako aj vnútorné deliace konštrukcie a celková dispozícia. Zásadný tvar a veľkosť objektu sa nezmení. Prístavby budú tvoriť hlavne zimná záhrada s terasou a vstupom v prednej časti, ako aj mohutná bezbariérová rampa v zadnej časti budovy. Ide aj o zateplenie všetkých exteriérových stien, zateplenie strechy, ako aj výmenu všetkých vonkajších aj vnútorných okenných a dverných výplní.

Mestský domov pre seniorov bude mať kapacitu 40 lôžok. Podľa samosprávy je v meste táto služba dlhodobo nedostatková a očakáva, že bude o ňu veľký záujem. Antal avizuje, že žiadosti budú prijímať približne pol roka pred otvorením zariadenia, o čom bude samospráva vopred informovať.