Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Banskobystrický kraj

V tvorivej dielni budú v Rimavskej Sobote vyrábať látkové náhrdelníky

Erb mesta Rimavská Sobota Foto: Heraldický register

Dielní sa zvyčajne zúčastňuje desať až 15 ľudí, prevažne žien.

Rimavská Sobota 15. septembra (TASR) – Tvorivá dielňa zameraná na výrobu látkových náhrdelníkov sa uskutoční v stredu 16. septembra o 16.00 h v zasadačke Gemersko-malohontského osvetového strediska (GMOS) v Rimavskej Sobote. TASR o podujatí informovala odborná kultúrna pracovníčka GMOS Kristína Lendvorská, ktorá ho povedie ako lektorka.

„Základom pri tvorbe takéhoto náhrdelníka je valec z látky, do ktorého sú vsúvané drevené korálky. Celé sa to potom zaväzuje buď látkou, alebo sú korálky upevňované bavlnkou. V konečnom efekte celý náhrdelník vyzerá trochu ako húsenička,“ priblížila podstatu Lendvorská. Táto technika podľa jej slov na prvé počutie možno vyznieva jednoducho, žiada si však trpezlivosť. „Je potrebné sa s tým trochu vyhrať,“ konštatovala.

Podobné tvorivé dielne GMOS organizuje pravidelne, pričom v poslednej dobe sa striedajú s tzv. recyklačnými dielňami, keď sa účastníci snažia využiť staré nepotrebné veci na nejaký nový účel. Dielní sa zvyčajne zúčastňuje desať až 15 ľudí, prevažne žien. „Nie je potrebné objednávať sa, každý, kto má chuť vyskúšať si tvorbu alebo recykláciu, môže bez obáv prísť,“ povedala na záver lektorka.