Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Polomke oblievali chlapci v krojoch, aj v hasičských dresoch

Veľkonočné tradície udržiavajú v obci Polomka v okrese Brezno mladí ľudia bez ohľadu na to, čomu sa venujú v civilnom živote. Dnes sa na oblievačku vybrali spoločne členovia folklórneho súboru Brezinky v krojoch spolu s členmi Dobrovoľného hasičského zboru v súťažných dresoch. Tak ako súboristi chodia povzbudzovať hasičov na súťaže, hasiči si nenechajú ujsť vystúpenia Brezinkárov. Foto: TASR/Ján Siman

Dnes sa na oblievačku vybrali spoločne členovia folklórneho súboru Brezinky v krojoch spolu s členmi Dobrovoľného hasičského zboru v súťažných dresoch.

Polomka 21. apríla (TASR) - Veľkonočné tradície udržiavajú v obci Polomka v okrese Brezno mladí ľudia bez ohľadu na to, čomu sa venujú v civilnom živote. Dnes sa na oblievačku vybrali spoločne členovia folklórneho súboru Brezinky v krojoch spolu s členmi Dobrovoľného hasičského zboru v súťažných dresoch. Ako pre TASR povedal mladý hasič Matúš Tokár, tak ako súboristi chodia povzbudzovať hasičov na súťaže, hasiči si nenechajú ujsť vystúpenia Brezinkárov.

Najskôr prišli domov za svojimi kolegyňami zo súboru Brezinky chlapci v polomských krojoch vyzbrojení maľovanými plechovými vedrami. Chvíľu pred domom čakali na svojich kamarátov, dobrovoľných hasičov. Zahanbiť sa nenechali ani oni a polievať prišli s ručnými hasiacimi prístrojmi a malými prúdnicami. Dievčatá sa návštevy nevedeli dočkať. Krátko na to sa v záhrade strhla pravá veľkonočná naháňačka a oblievačka. "Oblievačka bola tradícia a verilo sa, že vykúpané dievčatá budú po celý rok zdravé. To si želáme aj my, preto tradíciu udržiavame. V krojoch chodíme veľmi radi, zdedili sme ich po našich starých a prastarých rodičoch a sme na ne hrdí. Verím, že to nikdy nezanikne, aby neostal svet až príliš moderný," povedal súborista Ľuboš Belko.



V minulosti mala obec Polomka aj ženské hasičské družstvo. Dnes chodia dievčatá na súťaže väčšinou len povzbudzovať chlapcov. "Je to také vzájomné. Brezinky chodia povzbudzovať nás a my zase radi chodíme na ich vystúpenia. Sme mladí ľudia a venujeme rôznym aktivitám a radi využijeme každú príležitosť, aby sme sa mohli spoločne stretnúť. Cítime sa príjemne, keď spolu komunikujeme priamo, nie iba cez sociálne siete," dodal hasič Matúš Tokár.

Na oblievačku boli pripravené aj dievčatá. "Nemali sme na sebe kroje, ktoré by sa mohli takto poškodiť. Tieto vodu znesú. Teraz sa už pekne sušia a pevne verím, že toho bolo dnes už dosť," doplnila okúpaná Pavlína Jagerčíková.


FOTOOBJEKTÍVOM PO SLOVENSKU: Oblievačka a šibačka na Veľkú noc