Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

V okrese Zvolen sa v minulom týždni počet respiračných ochorení zvýšil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Celkovo lekári hlásili 824 akútnych respiračných ochorení. Z toho chrípke podobných ochorení bolo v desiatom kalendárnom týždni tohto roka 82.

Zvolen 12. marca (TASR) - V okrese Zvolen sa v desiatom týždni tohto roka zvýšil počet prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO) o takmer desať percent. Ochorenia hlásilo 62 percent lekárov pre deti a dorast a 54 percent lekárov pre dospelých. O epidemickej situácii informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Zvolene na svojej oficiálnej webstránke.

Celkovo lekári hlásili 824 akútnych respiračných ochorení. Z toho chrípke podobných ochorení bolo v desiatom kalendárnom týždni tohto roka 82. "Je to desať percent z počtu všetkých ARO," objasňuje RÚVZ. Priebeh ochorení bol komplikovaný u šiestich osôb, čo predstavuje 0,7 percenta zo všetkých akútnych respiračných ochorení. Ochorenia komplikovali zápaly dutín, ucha i pľúc. Najvyššiu chorobnosť na ARO hlásili lekári vo vekovej skupine detí do piatich rokov. Výchovno-vzdelávací proces v okrese neprerušili. V minulom kalendárnom týždni neevidujú vo Zvolenskom okrese prípad ochorenia COVID-19.

V okrese Detva sa v desiatom týždni roka 2024 znížil počet prípadov akútnych respiračných ochorení o takmer 29 percent. Ochorenia hlásilo 31 percent lekárov pre dospelých. Celkovo hlásili 127 akútnych respiračných ochorení. Chrípke podobných ochorení bolo v desiatom kalendárnom týždni tohto roka 18. Podľa RÚVZ je to 14,2 percenta z počtu všetkých ARO. Priebeh ochorení bol komplikovaný u šiestich ľudí. Ochorenia komplikovali štyri prípady zápalu dutín a dva zápaly stredného ucha.

Najvyššiu chorobnosť na ARO hlásili lekári vo vekovej skupine od 20 do 59 rokov. Výchovno-vzdelávací proces v okrese neprerušili a neevidujú ani prípad ochorenia COVID-19.