Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

V Hriňovej neplatia daň za ornú pôdu, nebudú ani za záhrady

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Podľa primátora nulová sadzba súvisí s vlaňajším rozhodnutím mestského zastupiteľstva, ktorým sa mesto prihlásilo k tomu, aby sa Biosférická rezervácia Poľana rozšírila o prechodnú zónu.

Hriňová 15. decembra (TASR) - Mestskí poslanci v Hriňovej schválili všeobecné záväzné nariadenie (VZN), podľa ktorého nebudú v budúcom roku občania platiť za svoje záhrady daň. Už vlani prijalo zastupiteľstvo VZN, v ktorom oslobodili miestnych gazdov, ktorí obrábajú pôdu na rozsiahlych hriňovských lazoch, od platenia dane z ornej pôdy, trvalých trávnatých porastov a ovocných sadov.

Podľa primátora Stanislava Horníka nulová sadzba súvisí s vlaňajším rozhodnutím mestského zastupiteľstva, ktorým sa mesto prihlásilo k tomu, aby sa Biosférická rezervácia (BR) Poľana rozšírila o prechodnú zónu, ktorá zahŕňa časť Hriňovej s lazníckymi usadlosťami. Pre mesto a jej obyvateľov by to malo byť okrem iného zárukou, že na Slovensku ojedinelý kraj so stovkami rozdrobených a terasovitých polí na úpätí Poľany, nestratí ani v budúcnosti svoj pôvodný charakter.

"Výnos tejto dane nie je pre mestskú pokladnicu natoľko významný, aby sme odpustením dane z pozemkov nemohli prispieť k zachovaniu tradičného gazdovania, obrábania pôdy. Z dlhodobého hľadiska chceme takto prispieť k miestnej potravinovej sebestačnosti a bezpečnosti a rozvoju lokálneho trhu. Aj týmto spôsobom chceme pomôcť udržať unikátne historické poľnohospodárske štruktúry krajiny - lazy, známe úzkymi pásmi polí, medzí, terás, kamenných valov, kôp, remíz a odrážok," uviedol pre TASR.

Na hriňovských lazoch žije takmer polovica z viac ako 7500 obyvateľov mesta.