Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici začína medzinárodná teatrologická konferencia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Medzinárodnú teatrologickú konferenciu podporil z verejných finančných zdrojov ako hlavný partner Fond na podporu umenia.

Banská Bystrica 29. novembra (TASR) - Medzinárodná teatrologická konferencia, ktorej témou je divadlo a dráma v kontextoch nepokojnej Európy, sa v piatok začína v Banskej Bystrici. TASR o tom informovala Sandra Polovková z neziskovej organizácie Post Bellum.

Na podujatí, ktoré v dňoch 29. a 30. novembra organizuje fakulta Dramatických umení banskobystrickej Akadémie umení a Ústav divadelnej a filmovej vedy Centra vied o umení Slovenskej akadémie vied, sa predstavia vedci a vedkyne nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska, Maďarska, Talianska, Francúzska, Srbska a Ukrajiny.

Tému konferencie účastníci a účastníčky reflektujú z rôznych uhlov. Napríklad Sylvia Huszár z Maďarského divadelného múzea a ústavu v Budapešti sa predstaví vstupom s názvom: Divadlo reaguje na dôležité otázky našej zjednocujúcej a napriek tomu rôznorodej Európy.

Aneta Glowacka z Filozofickej fakulty Sliezskej univerzity v Katowiciach sa bude venovať téme s názvom: “Divadlo, ktoré zasahuje” - umelecké a spoločenské iniciatívy varšavského divadla Powszechny v časoch rastúceho nepokoja a krízy demokracie v Európe.

V piatok bude súčasťou programu konferencie aj divadelné predstavenie kolektívnej autorskej inscenácie v réžii Petry Kovalčíkovej, AniMak. Inscenácia vznikla na motívy tvorby Jozefa Gregora Tajovského.

Sobota prinesie paralelne s hlavným programom aj blok, na ktorom vystúpia doktorandi a doktorandky. Zameria sa na viaceré formy dramatického umenia z pohľadu mladšej generácie, študentov Akadémie umení, pražskej DAMU, Filozofickej fakulty Univerzity Komenského a Filozofickej fakulty univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

Medzinárodnú teatrologickú konferenciu podporil z verejných finančných zdrojov ako hlavný partner Fond na podporu umenia.