Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici otvorili výstavu Posolstvo z Bulharska Slovensku

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Verejnosť si ju môže prezrieť do 19. apríla.

Banská Bystrica 12. marca (TASR) - V Štátnej vedeckej knižnici (ŠVK) v Banskej Bystrici otvorili v utorok v spolupráci s Bulharským kultúrnym inštitútom a Veľvyslanectvom Bulharskej republiky v SR výstavu obrazov Vichroniho Popnedeleva pod názvom Posolstvo z Bulharska Slovensku. Verejnosť si ju môže prezrieť do 19. apríla.

Ako TASR informovala manažérka ŠVK Soňa Šóky, Popnedelev sa doteraz predstavil na 46 samostatných výstavách v Bulharsku, Rakúsku, Poľsku, Českej republike, Slovensku či v Maďarsku i na vyše 70 kolektívnych výstavách na všetkých svetadieloch.

"Svojou tvorbou si získal medzinárodnú slávu a uznanie. Je nositeľom mnohých bulharských a medzinárodných ocenení vrátane Zlatého pierka za prínos bulharskej kultúre. Jeho diela sú súčasťou Národného kultúrneho dedičstva Bulharska. Nachádzajú sa vo vlastníctve stálej zbierky Bulharskej národnej galérie umenia, Mestskej galérie umenia v Sofii, zbierky Huga Wootena v Belgicku a v mnohých ďalších súkromných zbierkach v krajine i v zahraničí," priblížila Šóky.

Ako dodala, slovenským umelcom, výtvarníkom a tvorivým deťom poslal pozvanie do umeleckého centra Art Center v dedine Dolno Kamarci, ktoré sám založil. Jeho myšlienkou je zhromaždiť svojich študentov umenia, roztrúsených po celom svete, ako aj ich priateľov z rôznych krajín.