Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Svetovom supermarkete vo Zvolene nekúpite tovar ale vedomosti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Svetový supermarket je interaktívna putovná výstava určená školám po celom Slovensku.

Zvolen 9. marca (TASR) - Čo všetko sa skrýva za čokoládou, kto všetko platí za váš tovar, alebo ako súvisia mobily s vojnou v Kongu - tak na to všetko odpovie unikátna interaktívna výstava s názvom Svetový supermarket, ktorú v utorok 11. marca otvoria v starej menze Technickej univerzity vo Zvolene.

„V našom Svetovom supermarkete nenakúpite žiaden tovar. Napriek tomu získate viac. Podstatné súvislosti, ktoré sa týkajú každodenného života každého z nás,“ hovorí koordinátorka výstavy Katka Urbanová zo združenia Živica.

„Výstava je pre školy otvorená na našej univerzite. Pre jej úspech sme sa ju rozhodli sprístupniť aj verejnosti. Lektorovať budú naši študenti,“ dopĺňa Zuzana Gallayová z Fakulty ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity. Je určená predovšetkým deťom na druhom stupni ZŠ a študentom SŠ, „nakúpiť na ňu“ ale môže prísť celá rodina. Prehliadka trvá jednu až dve hodiny.

Svetový supermarket je interaktívna putovná výstava určená školám po celom Slovensku. Vytvorilo ju združenie Živica vďaka finančnej podpore SlovakAid. Na Technickej univerzite vo Zvolene je vďaka Fakulte ekológie a environmentalistiky, ktorá sa vo svojich predmetoch začala v spolupráci so združením Živica a brazílskou profesorkou Vanessou Andreotti intenzívne venovať tzv. globálnemu vzdelávaniu.

Výstava je prístupná až do 4. apríla, registrácia škôl prebieha on-line na www.zivica.sk/svetovysupermarket.