Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Štjavnycký vjanočný jarmok láka aj na tradičnú krampampulu

Z 12. ročníka tradičného Štjavnyckého vjanočného jarmoku v Banskej Štiavnici 11. decembra 2015. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Podujatie aj tento rok ponúka tradičné vianočné výrobky a kultúrny program.

Banská Štiavnica 11. decembra (TASR) - Vôňa párancov, kapustnice či tradičnej krampampuly sa dnes šíri nádvoriami banskoštiavnického Kammerhofu, kde sa koná ďalší ročník Štjavnyckého vjanočného jarmoku. Podujatie aj tento rok ponúka tradičné vianočné výrobky, kultúrny program či nahliadnutie do tradičných zvykov predvianočného obdobia.

"Každý rok varíme krampampulu. Chodia na ňu nielen Štiavničania, ale aj ľudia, ktorí do mesta zavítajú. Recept je zahalený tajomstvom," hovorí o miestnom alkoholickom nápoji Zuzana Denková zo Slovenského banského múzea. Ide o nápoj pripravený z rumu a vína, dochutený tradičnými vianočnými koreninami ako klinček či škorica. "Hovorí sa, že jej tradícia v Štiavnici siaha do obdobia Baníckej akadémie. Práve jej študenti si krampampulu varili a požívali v hojnom množstve," priblížila Denková.



Pozornosť však vzbudzujú aj ďalšie atrakcie ako pečenie vianočných oblátok v historickej forme nad otvoreným ohňom, bozkávanie pod imelom, liatie tekutého olova či ďalšie zvyky ako varenie halušiek s ukrytými lístočkami. Na tie si kedysi dievčence písali mená mládencov. Prvá uvarená haluška tak vydajachtivým dievčatám prezradila, koho si vezmú za muža. "V dnešnej dobe sú tieto zvyky skôr ozvláštnením a zábavou," dodala Denková.

Na jarmoku návštevníci nájdu aj originálne výrobky od remeselníkov či vianočné stromčeky. Atmosféru dotvárajú aj vystúpenia miestnych detí. V interiéri Kammerhofu, v expozícii Baníctvo na Slovensku, zároveň prebieha hra Putovanie za hviezdou, do ktorej sa môžu zapojiť všetky vekové kategórie.

Štjavnycký vjanočný jarmok bude v Kammerhofe pokračovať aj v sobotu 12. decembra.