Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Zvolenčanov čaká zrejme ďalšia redukcia liniek MHD

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jozef Ďurník

Strata z prevádzky, ktorú dopláca mesto SAD Zvolen sa totiž neustále zvyšuje.

Zvolen 22. marca (TASR) - Zvolenčanov čaká po vyše dvoch rokoch zrejme ďalšia redukcia spojov MHD. Strata z prevádzky, ktorú dopláca mesto SAD Zvolen sa totiž neustále zvyšuje. Kým v roku 2010 bola samospráva v mínuse 740.000 eur, vlani už strata činila bez štyroch tisíc jeden milión eur.

Podľa primátora Miroslava Kuseina sú len dve možnosti ako znížiť náklady. Buď zvýšiť ceny, čo by ale malo za následok ďalší odliv cestujúcich, alebo redukovať málo vyťažené, alebo najviac stratové spoje. Materiál s alternatívami má byť predložený poslancom na zastupiteľstvo koncom marca.

Mesto zriadilo ešte vlani v decembri špeciálnu komisiu, ktorá mala vypracovať návrh na racionalizáciu dopravy. Aj na jej výsledky by sa pri zmenách v MHD malo prihliadať. Alternatívnu komisiu však zriadili aj poslanci z iniciatívy nezávislej poslankyne Lenky Balkovičovej. Tá sa zamerala na kontrolu nákladov v SAD Zvolen. Zásadné nedostatky ale nezistili. "Našli sme však medzery, ktoré zmluva neupravuje a ktoré istým spôsobom môže dopravca využiť na to, že nám odrazu v rozpočte nabiehajú vysoké položky za MHD," uviedla.

Zatiaľ posledná redukcia MHD vo Zvolene niektoré linky spojila, iné redukovala. Ich počet sa vtedy znížil z 21 na 15.