Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Spúšťajú predaj medených medailónov vyrobených zo strechy Berggerichtu

Na snímke z dronu poškodené budovy v centre po požiari v Banskej Štiavnici, 21. marca 2023. Foto: TASR - Michal Svítok

Zakúpením medailónu získajú záujemcovia nielen vzácny a unikátny artefakt, ale zároveň prispejú k obnove a zachovaniu Berggerichtu pre budúce generácie.

Banská Štiavnica 12. marca (TASR) - Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici spúšťa predaj limitovanej edície medených medailónov, ktoré boli vyrobené z autentickej medenej strechy historického objektu Berggericht, postihnutého minuloročným ničivým požiarom.

"Zničená medená strecha, poznačená sadzou z požiaru, bola premenená na 1000 kusov unikátnych medailónov, ktoré teraz ponúkame verejnosti. Tieto medailóny v sebe uchovávajú časť autentického príbehu Banskej Štiavnice a sú aj hmatateľným spojením s bohatou minulosťou budovy," informovala Martina Kminiaková zo SBM.

Ako ďalej dodala, zakúpením medailónu získajú záujemcovia nielen vzácny a unikátny artefakt, ale zároveň prispejú k obnove a zachovaniu Berggerichtu pre budúce generácie. Medailóny si od 15. marca 2024 záujemcovia budú môcť zakúpiť v expozíciách banskoštiavnického múzea.

Berggericht slúžil v rokoch 1792 - 1854 ako banský súd, ktorý rozhodoval o právnych záležitostiach týkajúcich sa baníctva, banských práv a sporov medzi baníkmi a baníckymi podnikmi. Od roku 1860 využívala objekt Banícka akadémia. V budove sa nachádzali posluchárne, knižnica, mineralogické zbierky, ale aj byt profesora geológie a mineralógie. Pred požiarom bola v budove situovaná mineralogická expozícia SBM, antikvariát aj informačná kancelária.