Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Víťaz súťaže volských záprahov v Sihle dostal aj bič a vrece zrna

Preteky volských záprahov Jarmo patria k ojedinelým podujatiam svojho druhu nielen u nás, ale aj v Európe. V Sihle 11. augusta 2018. Foto: TASR/Lenka Krošláková

Jarmo 2018 sa končí v noci na nedeľu furmanskou zábavou.

Sihla 11. augusta (TASR) - Pavol Žiak z hriňovskej časti Vrchslatina v okrese Detva získal vavrín víťaza a s ním aj putovný pohár na sobotňajšom 18. ročníku súťaže volských záprahov Jarmo 2018 v Sihle v okrese Brezno. Z malej obce na Čiernom Hrone si odniesol ako ceny aj potreby pre záprah, ako sú remene, bič pohoniča a tiež vrece zrna.

"Súťaže sa zúčastnilo osem volských záprahov. Súťažiaci boli väčšinou z tohto regiónu," povedal TASR člen organizačného výboru súťaže Ľudovít Kubiš.

Súťaž bola rozdelená do troch častí. Hlavná bola silová súťaž, z ktorej vyšiel aj celkový víťaz. Druhou bola furmanská a treťou gazdovská súťaž, obe ovládol so svojimi volmi Ján Svitek z Lomu nad Rimavicou. Vo všetkých súťažiach išlo o prekonanie určitého úseku trate z rôznymi bremenami na čas.

Súťaž sa konala na tamojšom futbalovom štadióne. Bola obohatená jarmokom remesiel, vystúpením heligonkárov a folklórnych skupín. Jarmo 2018 sa končí v noci na nedeľu furmanskou zábavou.