Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Banskobystrický kraj

Šesť kilometrov dlhá zbierka banského archívu v Štiavnici má unikáty

Na snímke budova Štátneho ústredného banského archívu v Banskej Štiavnici počas Dňa otvorených dverí. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Táto budova kedysi patrila ťažiarom a je to aj také spojítko s baníctvom, vysvetľuje riaditeľka archívu.

Banská Štiavnica 15. septembra (TASR) - Približne šesť kilometrov dlhá zbierka archívnych materiálov Štátneho ústredného banského archívu (ŠÚBA) v Banskej Štiavnici ukrýva aj niekoľko unikátov. Jedným z nich je zbierka máp a plánov, ktorej výnimočnú dokumentárnu hodnotu podčiarkuje aj zápis do Pamäti sveta UNESCO z roku 2007.

Ako priblížila riaditeľka archívu Lucia Krchnáková, v archíve sú uložené dokumenty zhruba od konca stredoveku po súčasnosť. Fond archívu sa každoročne rozširuje. "V rámci predarchívnej starostlivosti kolegovia z oddelenia nových fondov spravujú registratúry vyše 130 podnikov z oblasti baníctva, hutníctva a príbuzných odvetví. Takže tam sa preberajú materiály, ktoré sa v budúcnosti stanú archívnymi dokumentmi," priblížila Krchnáková.

Najvzácnejšie dokumenty sú uložené v budove, kde ŠÚBA sídli, teda v tzv. Fritzovom dome. Ďalšie sa nachádzajú v dvoch objektoch v centre mesta.

Archívne dokumenty si podľa riaditeľky vyžadujú aj patričnú starostlivosť. Podľa predpisov by mali byť uchovávané ideálne pri vlhkosti 45 až 55 percent a pri teplote 15 až 16 stupňov Celzia. "Žiaľbohu v našich podmienkach, ešte sme aj v historickom objekte, nedosahujeme tieto parametre," podotkla Krchnáková. Na druhej strane však priznáva, že historická budova, v ktorej archív sídli, mu dodáva punc ojedinelosti a podčiarkuje jeho význam.

"Táto budova kedysi patrila ťažiarom a je to aj také spojítko s baníctvom, že pokračujeme v uchovávaní dokumentov predchodcov. Hlavný fond, ktorý je najstarší a je ho z toho šesťkilometrového materiálu najviac, až jeden kilometer, a to je Hlavný komorskogrófsky úrad, mal kedysi sídlo v Banskej Štiavnici. Takže by som povedala, že sme takí jeho nástupcovia," dodala Krchnáková s tým, že ide zároveň o najvzácnejší fond.

História budovy, v ktorej ŠÚBA sídli od roku 1993, siaha do 14. storočia. Išlo o dom ťažiarov, teda najbohatších ľudí, ktorí vlastnili podiely v banských prevádzkach. Je známy pod menom "Fritzov dom", čo je odvodené od majiteľa Fritza vo Friedenlieba, ktorý začiatkom 19. storočia predal túto budovu banskému eráru.