Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

V rómskej osade blízko Revúcej rieši samospráva viacero problémov

Na snímke rómska osada Rúbanka, ktorá sa nachádza približne jeden a pol kilometra od obce Muránska Dlhá Lúka v okrese Revúca. Foto: TASR/Branislav Caban

Základný problém osady sa podľa starostu týka priamo jej umiestnenia a vybudovaných obydlí.

Muránska Dlhá Lúka 11. decembra (TASR) – V rómskej osade Rúbanka, ktorá sa nachádza približne jeden a pol kilometra od obce Muránska Dlhá Lúka v Revúckom okrese, rieši miestna samospráva viacero problémov. Ako uviedol starosta Marek Nosko, osada vznikla približne pred 50 rokmi a zo začiatku v nej žilo okolo 40 ľudí. Dnes ich je už takmer 400 a jej obyvatelia patria medzi najchudobnejších na Gemeri.

Základný problém osady sa podľa starostu týka priamo jej umiestnenia a vybudovaných obydlí. "Všetky stavby v Rúbanke, ktoré niektorí nazývajú dočasnými príbytkami, sú postavené nelegálne, bez stavebného povolenia, bez projektov a dokonca na cudzích pozemkoch. Občania, ktorí tieto parcely vlastnia, záber svojej pôdy ticho trpia," povedal Nosko s tým, že vlastníci dokonca musia za tieto pozemky platiť aj dane.

Podľa slov neoficiálneho vajdu Stanislava Pušku považujú aj samotní obyvatelia osady bývanie za najväčší problém. "Boli by sme radi, keby nám tu vláda postavila nejakú bytovku. Bolo by to lepšie aj pre naše deti, nemuseli by do školy chodiť po blate ako teraz a mali by celkovo lepší život," konštatoval. Pomoc obyvateľom v tomto smere podľa jeho slov pri návšteve osady prisľúbil aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák.

Výstavbe bytovky je naklonená aj samospráva, v najbližšom čase však k nej zrejme nedôjde. "Je to súčasťou nášho územného plánu a vyčlenili sme už aj vhodnú lokalitu. Pri výstavbe je však potrebná pomerne vysoká spoluúčasť obce a momentálne na to nemáme financie," vysvetlil starosta.



Samospráva však eviduje v Rúbanke i ďalšie problémy. Patrí jej napríklad vodovod, ktorý do osady vedie, pričom za spotrebovanú vodu musí platiť obec. Ďalšie problémy sa podľa slov kompetentných týkajú hygieny či smetí na verejnom priestranstve.

Napriek problémom sa však podľa starostu podmienky v osade postupne zlepšujú, tvrdí ale, že ide o beh na dlhú trať. "Bude trvať ešte niekoľko rokov, kým sa situácia v Rúbanke dostane na akú-takú úroveň," podotkol s tým, že v prvom rade si samotní obyvatelia musia uvedomiť, že chcú zmeniť svoj život. "Ak si to neuvedomia, nepomôže škola ani škôlka a moja snaha, ako i snaha všetkých úradníkov a zamestnancov obecného úradu bude márna," dodal.

Uviedol, že navzdory všetkým problémom sa s obyvateľmi osady snažia pracovať. "Vždy tvrdím, že najhoršie by bolo nerobiť s nimi nič, nechať ich napospas osudu. Čím lepšie sa totiž budú mať oni v osade, tým menej bude mať obec problémov, tie trecie plochy nebudú také výrazné a nebude dochádzať k stretom," vyjadril sa Nosko.