Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Rimavská Sobota bude hospodáriť s mierne prebytkovým rozpočtom

Na snímke priečelie župného domu na Námestí M. Tompu v Rimavskej Sobote, archívne foto Foto: TASR/Branislav Caban

Medzi najvýznamnejšie položky v rozpočte patria dotácie mestským organizáciám na bežné a kapitálové výdavky.

Rimavská Sobota 16. decembra (TASR) – Mesto Rimavská Sobota bude v roku 2016 hospodáriť s mierne prebytkovým rozpočtom, ktorý ráta s celkovými príjmami vo výške približne 13,418 milióna eur a výdavkami na úrovni zhruba 13,357 milióna eur. Prebytok rozpočtu tak bez finančných operácií dosiahne úroveň okolo 61.000 eur, resp. s finančnými operáciami necelých 386.000 eur. Rimavskosobotskí mestskí poslanci rozpočet schválili na svojom ostatnom zasadnutí dňa 15. decembra.

Medzi najvýznamnejšie položky v rozpočte patria dotácie mestským organizáciám na bežné a kapitálové výdavky. Školy a školské zariadenia dostanú 2,847 milióna eur a ďalších 70.000 na odstránenie havarijných stavov, Technické služby mesta môžu očakávať 1,663 milióna eur na verejno-prospešné práce a 259.000 eur na zabezpečenie zberu komunálneho odpadu. Mestskému kultúrnemu stredisku schválili poslanci sumu 245.000 eur a Mestskému športovému klubu 60.000 eur.

Na rovnakej úrovni ako minulý rok, teda 140.000 eur, zostal príspevok pre ďalšie športy v meste a poslanci schválili aj 215.000 eur ako dotáciu na mestskú hromadnú dopravu (MHD), vrátane vykrytia straty za rok 2015. V tejto súvislosti primátor Jozef Šimko opätovne avizoval, že v roku 2017, kedy mestu skončí zmluva na zabezpečovanie MHD so spoločnosťou SAD Lučenec, sa pokúsi založiť vlastnú mestskú prepravnú spoločnosť, ktorá by v Rimavskej Sobote vykonávala hromadnú prepravu osôb.

V rámci diskusie, ktorá predchádzala schvaľovaniu rozpočtu, poslanci oproti pôvodnému návrhu zvýšili financie na dostavbu chodníkov v miestnych častiach Bakta a Sobôtka, na výstavbu vodovodu v mestskej časti Kurinec, opravu strechy na budove bývalej škôlky na Ulici kpt. O. Šmála a výmenu dverí na Dome kultúry. Odsúhlasili tiež príspevok 5000 eur na vydanie knihy historika Júliusa Albertyho o stredovekých dejinách Rimavskej Soboty.

Primátor mesta je s prijatým rozpočtom podľa vlastného vyjadrenia spokojný. "Dovolím si povedať, že takýto rozpočet sme za posledných päť rokov ešte v rámci mesta Rimavskej Soboty nemali," konštatoval bezprostredne po jeho schválení.