Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Banskobystrický kraj

Múzeum počas mája vystavuje monografiu baníctva Gemera-Malohontu

Na snímke aktuálny predmet mesiaca - Monografia baníctva Gemera-Malohontu z roku 1907 zo zbierok Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote 7. mája 2018. Foto: TASR - Branislav Caban

Text publikácie je doplnený 74 čiernobielymi fotografiami a prílohou knihy je osobitne vytlačený a zviazaný súbor 48 technických banských výkresov.

Rimavská Sobota 7. mája (TASR) – Monografia baníctva Gemera-Malohontu z roku 1907 je aktuálnym predmetom mesiaca, ktorý do konca mája vystavuje Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote. Podľa slov jeho knihovníčky Ivety Krnáčovej je text publikácie doplnený 74 čiernobielymi fotografiami a prílohou knihy je osobitne vytlačený a zviazaný súbor 48 technických banských výkresov.

"Publikácia vyšla ako prvá časť Monografie baníctva a hutníctva žúp Gemer a Borsod. Zostavil ju banský inžinier Gusztáv Eisele a bola vytlačená v Banskej Štiavnici. Písaná je v maďarskom jazyku," priblížila Krnáčová s tým, že kniha bola venovaná in memoriam grófovi Jurajovi Andrássymu z Krásnej Hôrky. "Venovanie i podobizeň grófa sú umiestnené na protititulných listoch," dodala.

Monografia sa podľa jej slov zameriava na dejiny a vtedajší stav baníctva v regióne Gemer-Malohont. "Venuje sa taktiež baníctvu vo vzťahu k zemepisu, vodohospodárstvu, mineralógii, doprave, ale aj baníckemu inžinierstvu a právu," zakončila knihovníčka.