Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Protipovodňovú ochranu Svätého Antona zvýšia na potoku Štiavnica

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR – Milan Kapusta

Koryto vodného toku Štiavnica vyhovuje potrebám ochrany pred povodňami na úrovni storočnej vody v intraviláne obce len v hornom úseku.

Svätý Anton 8. septembra (TASR) - Projekt opatrení na potoku Štiavnica, ktoré by mali zvýšiť protipovodňovú ochranu obce, predložila v týchto dňoch na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA) obec Svätý Anton.

Potok Štiavnica, ktorý preteká cez obec, je prevažne v súbehu so štátnou cestou. Na potoku je umiestnených 42 mostov a lavičiek, z toho dva mosty sú na štátnej ceste. Ako sa uvádza v zámere, koryto vodného toku Štiavnica vyhovuje potrebám ochrany pred povodňami na úrovni storočnej vody v intraviláne obce len v hornom úseku.

V niektorých úsekoch toku dochádza k podmývaniu brehov a vybreženiu, čím dochádza k ohrozeniu plôch na ľavom aj pravom brehu toku, na ktorých sa nachádzajú súkromné aj obecné nehnuteľnosti. Na sútoku Štiavnice s prítokmi sú tiež badateľné problémy s brehovou eróziou.

Projekt protipovodňových opatrení počíta s úpravou potoka Štiavnica, vybudovaním opevnení a stabilizáciou brehov, vybudovaním brehových múrikov a ochranných hrádzí, so zvýšením brehov, s technickými opatreniami na mostných objektoch a lavičkách, ale aj záchytným objektom pre plávajúce predmety.

Predpokladané náklady na zrealizovanie zámeru sú približne 3,9 milióna eur.