Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Projekt Life for Krupina skúma vápnik a horčík v nechtoch a vo vlasoch

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Výsledky, ktoré odborníci získajú v okrese Krupina, nebudú mať platnosť len pre tento okres, ale budú môcť byť využité aj v ďalších silikátových oblastiach Slovenska.

Krupina 1. februára (TASR) - Realizátori projektu Life for Krupina, ktorého cieľom je zlepšenie zdravotného stavu obyvateľstva okresu Krupina, vstupujú do jeho druhej polovice. V súčasnosti sa realizuje tzv. biomonitoring, t.j. sledovanie obsahov vápnika (Ca) a horčíka (Mg) a ďalších prvkov v biologických materiáloch ľudí.

"Sledujeme tieto obsahy vo vlasoch a nechtoch na vzorke 75 ľudí okresu," uviedol pre TASR autor výskumu Stanislav Rapant zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra. "Chceme porovnať tieto obsahy medzi ľuďmi, ktorí pijú mäkkú vodu a ľuďmi, ktorí pijú vodu tvrdú," dodal.

Zdravotný stav obyvateľstva okresu Krupina je jeden z najnepriaznivejších v rámci celej republiky. "Pozorujeme tu najme zvýšenú úmrtnosť na kardiovaskulárne a onkologické ochorenia a aj stredná dĺžka života obyvateľov okresu je jedna z najnižších v rámci celého Slovenska," pripomína Rapant.

Podľa výskumov, ktoré sa doposiaľ uskutočnili, je tento stav spôsobený najme deficitnými obsahmi Ca a Mg v pitných vodách okresu. Tamojšie obyvateľstvo je zásobované pitnými vodami z neovulkanitov ktoré majú obsah Ca a Mg veľmi nízky.

"Začali sme taktiež s obohacovaním pitných vôd o Ca a Mg v siedmich individuálnych domových studniach, a to pridaním karbonatickej horniny. Studne dôsledne monitorujeme raz za mesiac a zdokumentovali sme nárast obsahov Ca a Mg. Po skončení projektu navrhneme odporúčané obsahy Ca a Mg v pitných vodách, ktoré sú potrebné pre zdravie ľudí," priblížil výskum geológ.

Veľmi dôležitou súčasťou projektu je aj osveta a environmentálno-zdravotná výchova obyvateľstva. Realizuje sa formou besied v jednotlivých obciach.

Realizátori projektu zhromaždili približne za rok a pol všetky dôležité indikátory zdravotného stavu obyvateľstva a taktiež údaje o chemickom zložení pitných vôd. Zhodnotili aj zdravotný štýl obyvateľstva a úroveň zdravotnej dostupnosti v okrese. "Môžeme skonštatovať, že tieto dva faktory sú približne priemerné v rámci SR. Zrealizovali sme aj meranie pružnosti ciev obyvateľov okresu a tu môžeme skonštatovať, že stav ciev obyvateľov, ktorí pijú mäkkú vodu s deficitnými obsahmi vápnika a horčíka, je signifikantne horší, ako stav ciev ľudí, ktorí pijú vodu s vyššími obsahmi Ca a Mg," uviedol Rapant.

Výsledky, ktoré odborníci získajú v okrese Krupina, nebudú mať platnosť len pre tento okres, ale budú môcť byť využité aj v ďalších silikátových oblastiach SR, čo je približne 20-25 percent územia, a teda všade tam, kde sú vulkanické horniny, žuly, bridlice a podobne. Projekt Life for Krupina financuje EÚ a MŽP SR.