Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Pohronské múzeum predstavuje starobylú maliarsku techniku

Kúpou vystavených diel môžu návštevníci pomôcť Detskému domovu v Novej bani.

Nová Baňa 10. marca (TASR) - Možnosť spoznať starobylú maliarsku techniku - enkaustiku a zároveň prispieť na dobrú vec ponúka v týchto dňoch novobanské Pohronské múzeum. Od dnešného dňa je v ňom sprístupnená verejnosti nová výstava s názvom Náš neskutočný svet. Zároveň môžu záujemcovia kúpou vystavených diel pomôcť Detskému domovu v Novej Bani, keďže výťažok z predaja obrazov pôjde v prospech tohto zariadenia.

"Výstava Náš neskutočný svet prezentuje enkaustiku a jej podoby v dielach Alice Bindovej, Alice Kasanovej, Kataríny Bobišovej, Laury Écsiovej a Ľubomíry Brigantovej," uviedla riaditeľka múzea Katarína Konečná.

Enkaustika je starobylá maliarska technika, pri ktorej sa ako farbiace médium používa roztavený farebný vosk. Jej korene siahajú až do antického Grécka, teda do obdobia spred takmer 3000 rokmi. Poznali ju však maliari aj v starovekom Egypte, Ríme či v Byzancii. Známa a vyhľadávaná bola aj v stredoveku. Neskôr však akoby upadla do zabudnutia a na svoje "znovuobjavenie" musela čakať až do 2. polovice 19. storočia.

"Najväčší rozmach však zažíva od 90. rokov 20. storočia, pričom v súčasnosti sa teší čoraz väčšiemu záujmu. Jej čaro spočíva v zdanlivej jednoduchosti, vysokej estetickosti, v možnosti zobrazenia tak abstrakcie, ako aj konkrétnych aspektov," podotkla Konečná. Majster enkaustiky dokáže prostredníctvom tejto techniky vyjadriť svoje vnútorné pocity, umelecké cítenie, fantáziu, ale tiež vyslať akési posolstvo v podobe stvárnenia svojho diela.

Výstava potrvá v Pohronskom múzeu v Novej Bani do 30. apríla.