Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Podvodníci pripravili dôchodkyňu o 3000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR

Podvodníci oklamanej žene zatelefonovali, predstavili sa ako príbuzní a žiadali pôžičku.

Rimavská Sobota 10. marca (TASR) - Vyšetrovateľ v Rimavskej Sobote začal trestné stíhanie vo veci prečinu podvodu voči páchateľom, ktorí pripravili dôchodkyňu o 3000 eur ešte 14. februára. Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová, podvodníci žene zatelefonovali, predstavili sa ako jej príbuzní a žiadali pôžičku.

"Páchateľ v dopoludňajších hodinách zatelefonoval na pevnú linku do bytu 73-ročnej dôchodkyni z Rimavskej Soboty. Počas hovoru jej povedal, že je jej blízka rodina a potreboval by si od nej rýchlo požičať 3000 eur. Poškodená s jeho požiadavkou súhlasila a požadovanú sumu odniesla pred budovu Daňového úradu v Rimavskej Sobote, kde peniaze odovzdala žene, ktorá sa jej predstavila ako sekretárka príbuzného. Podvodným konaním dôchodkyňu uviedli do omylu, za čo im hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov," povedala Faltániová.

Podvodníci sa pri získavaní peňazí často spoliehajú na dôverčivosť a dobrosrdečnosť dôchodcov. Nájdu si rôzne zámienky a pripravia ich aj o celoživotné úspory. "Oslovujú ich priamo na ulici alebo cez telefón. Rôznymi emotívnymi príbehmi sa snažia dôchodcov chytiť za srdce. Predstierajú nehodu a žiadajú požičanie peňazí na ošetrenie alebo na operáciu. Inokedy sa do telefónu predstavia ako príbuzní a žiadajú pôžičku na kúpu auta, či inej veci. Zmenu hlasu odôvodňujú chrípkovým obdobím. Pre peniaze však prichádza cudzia osoba. Aj na to majú pripravený argument. Vyhovárajú sa napríklad na pracovnú zaneprázdnenosť alebo služobnú cestu, prečo nemôžu prísť osobne," dodala policajná hovorkyňa.

Polícia upozorňuje občanov, aby nedôverovali neznámym osobám a nepožičiavali im pre akékoľvek dôvody peniaze. Ak majú podozrenie zo spáchania podvodu, krádeže, alebo ich navštívia neznáme podozrivé osoby, je potrebné bez váhania kontaktovať políciu. Akékoľvek informácie o páchateľoch môžu polícii pomôcť zabrániť ďalšej trestnej činnosti.