Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Počasie v oblasti Zvolena a Detvy zatiaľ nedovoľuje práce na poliach

Ilustračné foto. Foto: TASR

V regióne pôsobia skôr malí pestovatelia alebo záhradkári.

Zvolen/Detva 9. marca (TASR) - Vývoj počasia v oblasti Zvolena a Detvy momentálne veľmi nedovoľuje poľnohospodárom práce na poliach. V tomto regióne majú pestovatelia problém s mokrou pôdou. Pre TASR to uviedol Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Dodal, že kde bolo možné vstúpiť s technikou na polia, tam mierne pokročili s hnojením plodín, ktoré prezimovali v zemi. "Na zmeny počasia sa nedá nijako zvlášť pripraviť. Poľnohospodári postupujú podľa agrotechnických termínov a dúfajú, že aj počasie bude milosrdné," objasnil s tým, že v tomto regióne sa zelenina či ovocie vo väčšom nepestujú.

V regióne pôsobia skôr malí pestovatelia alebo záhradkári, potvrdila v minulosti hovorkyňa SPPK Jana Holéciová. Zdôraznila, že tieto oblasti nepatria medzi tie, kde sa vo veľkom pestuje vinič alebo zemiaky. Pre nadmorskú výšku a počasie sa týmto plodinám darí viac v južne položených oblastiach Slovenska, na východe alebo západe krajiny.

SPPK informovala, že mimoriadne teplé počasie vytiahlo poľnohospodárov na Slovensku do polí tento rok o čosi skôr. Vegetácia je aktuálne posunutá o dva až tri týždne dopredu. "Poľnohospodári sa obávajú aj ďalšieho vývoja počasia. Jarné mrazy ešte môžu výrazne skomplikovať situáciu na poliach či v sadoch," reagoval Korpáš.