Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Banskobystrický kraj

Otvorili Radvanský jarmok, ľudia sa budú veseliť až do nedele

Radvanský jarmok. Foto: TASR/Dušan Hein

Návštevníci Radvanského jarmoku môžu obdivovať výrobky ľudových remeselníkov - košikárov, vareškárov, medovnikárov, šperkárov, drotárov, kováčov, zvonárov a mnohých ďalších.


Banská Bystrica 11. septembra (TASR) – Sprievodom a slávnostným ceremoniálom sa dnes podvečer už po 358. raz otvorili symbolické brány jedného z najstarších jarmokov na Slovensku – Radvanského jarmoku v Banskej Bystrici. Hoci ho oficiálne otvorili až dnes, stánky s burčiakom a rozvoniavajúcimi klobásami, jaternicami, cigánskou pečienkou či ďalšími opekanými dobrotami Banskobystričania "okupovali" už vo štvrtok (10.9.) večer. Súčasťou Radvanského jarmoku je aj 18. ročník Trhu umeleckých remesiel a tiež Medzinárodný festival tradičného bábkového divadla - Anderleho Radvaň, ktorý sa koná pod Urpínom už po štvrtý raz.

Festival, ktorý sa začal dnes a potrvá do soboty (12.9.), nesie meno ľudového bábkara Antona Anderleho. Patril medzi najvýraznejšie osobnosti európskeho ľudového bábkarstva. Ako tvrdí riaditeľ festivalu Juraj Hamar, predstavenia, v ktorých Anderle približoval repertoár kočovných bábkarov, poznali diváci na celom svete.

"Počas dvoch dní sa pri Barbakane a v Literárnom a hudobnom múzeu Štátnej vedeckej knižnice (ŠVK) koná 15 vystúpení šiestich divadiel tradičných bábkarov z troch európskych krajín. V Literárnom a hudobnom múzeu ŠVK zároveň prebieha výstava Tradičné bábky Ázie a tiež odborný seminár," zhrnul Hamar.

Ako dodal, festival je venovaný 130. výročiu narodenia bábkara Pavla Nosálka, 115. výročiu narodenia bábkara Jaroslava Nového, 110. výročiu narodenia bábkarov Alojza Macehu a Bohumila Nového, 90. výročiu narodenia bábkara Tibora Františka Sajku, a tiež nominácii prvku Slovenské a české bábkarstvo na zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

Návštevníci sa počas soboty môžu tešiť na predstavenia slovenských, českých i nemeckých umelcov, ktoré sa začínajú o 11.00 h. Na organizovaní festivalu sa podieľa i rodina Anderlovcov.

Okrem bábkarského umenia banskobystrické námestie až do nedele (13.9.) ponúka možnosť vrátiť sa v čase - do stredovekého mestečka, v ktorom nechýbajú šermiarske súboje, stredoveká krčma a kuchyňa.

Návštevníci Radvanského jarmoku môžu obdivovať výrobky ľudových remeselníkov - košikárov, vareškárov, medovnikárov, šperkárov, drotárov, kováčov, zvonárov a mnohých ďalších. Do Banskej Bystrice ich prišlo vyše 280 a nielen zo Slovenska, ale aj z Maďarska, Česka, Poľska, Bulharska a Srbska.

"Radvanský jarmok je neodmysliteľnou súčasťou nášho mesta. O to viac, keď si tento rok pripomíname 760. výročie udelenia výsad Banskej Bystrici kráľom Belom IV. Verím, že si každý vyberie z pestrej ponuky pripraveného programu a prispeje k jedinečnej atmosfére,"
konštatoval banskobystrický primátor Ján Nosko.