Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Banskobystrický kraj

Odhalili pamätnú tabuľu bývalému občanovi a vedcovi CH. Dopplerovi

Na snímke pohľad na historické centrum Banskej Štiavnice. Foto: TASR/Dušan Hein

Jeho životu, ale predovšetkým jeho objavu - Dopplerovmu javu - bol venovaný aj workshop, ktorý po odhalení tabule v Banskej Štiavnici nasledoval.

Banská Štiavnica 23. júna (TASR) - Na Belházyovskom dome v Banskej Štiavnici dnes slávnostne odhalili pamätnú tabuľu venovanú bývalému občanovi Banskej Štiavnice a rakúskemu vedcovi svetového významu Christianovi Dopplerovi. Jeho životu, ale predovšetkým jeho objavu - Dopplerovmu javu - bol venovaný aj workshop, ktorý po odhalení tabule nasledoval.

Podujatie iniciovala Slovenská spoločnosť pre ultrazvuk v medicíne pri príležitosti 40. výročia využívania ultrazvuku v medicínskej diagnostike. "Je to už 40 rokov, čo bol na Slovensku prvýkrát v klinickej praxi použitý ultrazvukový prístroj pri vyšetrení chlopňových chýb srdca," vysvetlil predseda spomínanej spoločnosti Jozef Beňačka.

Na odbornom workshope s témou "Doppler" odzneli prednášky zo všetkých oblastí ultrazvukovej diagnostiky, kde sa Dopplerov princíp využíva. Prednášateľmi boli lekári, ale aj historici, ktorí priblížili historické súvislosti pôsobenia Dopplera v Banskej Štiavnici.

Doppler je autorom prevratného objavu, popísaného v práci „O farebnom svetle dvojhviezd a niektorých iných hviezd na nebi“. "Svoj objav, ktorý zásadne ovplyvnil mnohé oblasti vedy vrátane modernej ultrazvukovej diagnostiky, predniesol ako člen Českej kráľovskej akadémie náuk v pražskom Karolíne v máji 1842," priblížil Beňačka.

Ako ďalej uviedol, bolo to päť rokov predtým, ako sa stal na dva roky (1847–1849) profesorom matematiky a fyziky na Banskej a lesníckej akadémii v Banskej Štiavnici. Revolučné časy však jeho pobyt neplánovane skrátili, odišiel do Viedne. Podľa Beňačku je dnes moderná ultrazvuková diagnostika nemysliteľná bez sledovania a merania prietoku krvi na základe Dopplerovho princípu.