Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Obec Tuhár plánuje pokračovať v rekonštrukcii námestia

Obec Tuhár. Foto: TASR/Ján Siman

Minulý rok sa samospráve na prvú etapu obnovy námestia podarilo získať sumu 5000 eur.


Tuhár 3. februára (TASR) – Viacero projektov zameraných na rozvoj obce a skvalitnenie jej prostredia má na tento rok rozpracovaných samospráva Tuhára v okrese Lučenec. Ako TASR povedal starosta Peter Čeman, niektoré z nich nadviažu na minuloročné aktivity, ďalšie sú v tomto roku novinkou.

Jednou z najvýznamnejších plánovaných investičných akcií je druhá etapa rekonštrukcie námestia v centre obce. „Na jeho obnovu by sme tohto roku chceli získať financie z dvoch zdrojov. Podávame projekt na asfaltovanie, ale v Programe obnovy dediny máme ďalšiu žiadosť, v rámci ktorej by sme chceli dorobiť chodník pri kostole, žľaby na odvod vody a parčík s lavičkami a detskými preliezačkami,“ uviedol starosta s tým, že ak im schvália obidva projekty, námestie by tohto roku kompletne dokončili.

Minulý rok sa samospráve na prvú etapu obnovy námestia podarilo získať sumu 5000 eur. „Rekonštruujeme ho na viac etáp, keďže nevyšli nejaké väčšie výzvy, v rámci ktorých by sa dala obnova zrealizovať naraz,“ vysvetlil Čeman, podľa ktorého za uvedené prostriedky vybudovali spevnené plochy, oddychovú zónu a parkovacie priestory. „Podarilo sa nám tiež vysadiť novú zeleň a upraviť vjazdy do dvorov,“ dodal.

Ako v tejto súvislosti zdôraznil, práce nezverili žiadnej externej firme, ale vykonávali ich svojpomocne, za využitia zamestnancov obce. „Pripravili sme na to ďalší projekt cez úrad práce, v rámci ktorého sme zamestnali štyroch ľudí na dobu pol roka. Po skončení prác na námestí sa navyše venovali ďalším prácam v obci, napríklad stavbe autobusovej zastávky či novým informačným tabuliam,“ načrtol starosta.

Ďalším plánovaným projektom na tento rok je podľa jeho slov nový chodník, ktorý by mal pribudnúť na začiatku obce. „Povedie na cintorín popri ceste tretej triedy, kde zvýši bezpečnosť občanov a plynulosť premávky. V našej dedine totiž funguje kameňolom, kamióny využívajú práve túto cestu a je to tam dosť nebezpečné,“ priblížil Čeman.

Samospráva má však v úmysle tiež rekonštrukciu kultúrneho domu a výstavbu multifunkčného ihriska s umelou trávou a osvetlením. „Máme naň už vyčlenený priestor a vydané stavebné povolenie. V obidvoch prípadoch sa cez projekty budeme tohto roku uchádzať o finančné prostriedky a od ich úspešnosti bude závisieť realizácia,“ zakončil starosta.