Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Nežnú pripomína výstava veľkých fotografií na námestí v B. Bystrici

Zábery zo zhromaždenia občanov 9. decembra 1989 . Foto: TASR/Vladimír Benko

Viac ako 20 podujatí bude počas nasledujúcich dní pripomínať výročie Nežnej revolúcie. Vyvrcholením budú vystúpenia rečníkov a hudobníkov na Námestí SNP 17. novembra.

Banská Bystrica 11. novembra (TASR) – Inštaláciou 12 veľkoplošných fotografií na Námestí SNP, ktoré zachytávajú atmosféru novembrového generálneho štrajku v Banskej Bystrici spred 30 rokov, odštartovali v pondelok v meste pod Urpínom podujatia venované spomienke na udalosti Nežnej revolúcie. Výstava Kľúčové moment(k)y na verejnom priestranstve dokumentuje udalosti vtedajších pohnutých dní. Niektoré zábery zo súkromných archívov sa na verejnosť dostali vôbec po prvý raz. Výstava potrvá do 19. novembra.

Ako informovala garantka projektu Zuzana Úradníčková, vedúca oddelenia podporných služieb a medzinárodných vzťahov Banskobystrického samosprávneho kraja, viac ako 20 podujatí bude počas nasledujúcich dní pripomínať výročie Nežnej revolúcie. Vyvrcholením budú vystúpenia rečníkov a hudobníkov na Námestí SNP 17. novembra.

"V piatok, 15. novembra o 17.00 h, plánujeme otvorenie interaktívnej výstavy Kľúčové okamihy vo foyeri historickej radnice. Na desiatich výstavných paneloch si návštevníci pripomenú, ako občania postávali v nekonečných radoch, prečítajú si tajné správy banskobystrickej Štátnej bezpečnosti, pozrú si repliky dobových plagátov a uvidia i jedinečné a dosiaľ nepublikované fotografie. Na záver navštívia kanceláriu Verejnosti proti násiliu, kde môžu na písacom stroji vytvoriť protištátne heslo," konštatovala Úradníčková.

Výstavu v budove radnice budú môcť záujemcovia navštíviť do 1. decembra. Sériu podujatí pod heslom Kľúčová je sloboda! organizuje mesto Banská Bystrica a Banskobystrický samosprávny kraj spolu s ďalšími organizáciami.