Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Muránskej dlhej Lúke oslavujú Medzinárodný deň Rómov

Medzinárodný deň Rómov v utorok 8. apríla 2014 v obci Muránska Dlhá Lúka v okrese Revúca oslavovali viacerými podujatiami. Na snímke žiaci jednotlivých ročníkov základnej školy v Muránskej Dlhej Lúke sa prezentovali svojimi najlepšími výtvormi. Foto: TASR/Ján Siman

Medzinárodný deň Rómov určili účastníci štvrtého kongresu medzinárodnej Rómskej únie vo Varšave na počesť Prvého celosvetového stretnutia Rómov.

Muránska Dlhá Lúka 8. apríla (TASR) - Medzinárodný deň Rómov si dnes v obci Muránska Dlhá Lúka v okrese Revúca pripomínajú netradičným futbalovým turnajom, dňom otvorených dverí základnej školy a večerným divadelným predstavením. Ako pre TASR povedala riaditeľka školy Monika Podolinská, dnešný deň je dobrou príležitosťou, aby sme aspoň raz v roku formálne prejavili Rómom úctu.

Medzinárodný deň Rómov určili účastníci štvrtého kongresu medzinárodnej Rómskej únie vo Varšave na počesť Prvého celosvetového stretnutia Rómov, ktorý sa uskutočnil od 8. do 12. Apríla v Londýne. "Hoci sú národom bez domova, sú súčasťou histórie sveta. Pre nás je to príležitosť, aby sme im aspoň raz v roku, aspoň formálne prejavili úctu a mohli povedať, že sú občanmi Slovenska. Je to ale aj príležitosť pre samotných Rómov, aby si ako národ uvedomili, že iba tí, ktorí prijali svoje rómstvo ako pridanú hodnotu ľudskosti. Iba tí, ktorí si dokážu vážiť samých seba, svoj jazyk, históriu, iba tí môžu písať budúcnosť rómskeho národa. Prijať vlastnú identitu je dnes jedinou cestou ako dosiahnuť akceptáciu spoločnosti," povedala Podolinská.



V Muránskej Dlhej Lúke dnes o 19.00 vystúpi so svojim predstavením Čistý ako ľalia divadelný súbor Bakithan z Bardejova. Je to divadlo, ktoré hrajú Rómovia a tak v predstavení nejde až tak o hľadanie individuálneho sveta, ale o postupný zápas o spoločenstvo. O spoločnosť samotnú, v ktorej musia žiť, a v ktorej to nejde bez určitých kompromisov a o spoločenstvo medzi nimi samotnými a ľuďmi, ktorých na tejto ceste stretajú. "Na tento deň sme pripravili viacero podujatí. Ujali sme sa toho, ako základná škola, pretože našimi žiakmi sú rómske deti. Aktivity sme sústredili do komunitného centra, kde sa prezentujú všetky triedy svojimi výtvormi, máme tu výstavu fotografií z ich života a tiež sme usporiadali po prvýkrát futbalový turnaj. O pohár riaditeľky školy zápasia zmiešané kolektívy rodičov a detí," doplnila riaditeľka školy.