Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Kúpeľná terasa nesie názov Terasa muzikálovej slávy J. Bednárika

Na archívnej snímke Jozef Bednárik. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Tohtoročný 7. ročník Muzikálového festivalu Jozefa Bednárika sa aj dnes ponesie v duchu spomienky na neho.

Brusno 23. augusta (TASR) – Terasa slávy Kúpeľov Brusno v Banskobystrickom okrese nesie od včera (22. 8.) večera nový názov Terasa muzikálovej slávy Jozefa Bednárika. Organizátori dvojdňového muzikálového festivalu pod holým nebom, ktorý nesie meno po tomto výnimočnom slovenskom režisérovi, načasovali slávnostný ceremoniál presne na deň a na rovnakú hodinu, keď velikán muzikálových pódií Jozef Bednárik naposledy vydýchol.

"Jožko zomrel vlani, 22. augusta o 20.50 h, ja som sa to dozvedel o desať minút na to, veľmi ma to zasiahlo. Bolo to tesne pred začiatkom nášho festivalu. Aj keď nás teraz dážď trochu zdržal a meškali sme pár minút, uctili sme si ho tak, ako sme plánovali," uviedol pre TASR hlavný organizátor festivalu Ján Kubiš z agentúry Blue Mark Production.

Takmer 600 divákov, ktorí prišli na letný festival do Brusna, bolo svedkami aj inštalácie novej, tentokrát pamätnej plakety venovanej známej režisérskej legende. Tabuľu slávy tam už má. Na slávnostnom akte nechýbali ani všetci Bednárikovi súrodenci – Júlia, Rozália, Ján a Vít i jeho blízka priateľka Monika Kozelová či riaditeľ Kúpeľov Brusno Štefan Hrčka.

"Keď sme boli malí, hovorili sme: Jojo, poď nám rozprávať rozprávku. Keď sme boli väčší, povedali sme mu: Jojo, poď nás naučiť divadlo. Keď sme boli dospelí, povedali sme mu: Jojo, poď nám ukázať svet. A teraz hovorím: Jojo, poď!," povedal počas ceremoniálu Bednárikov brat Vít.

Ako Kubiš pre TASR zdôraznil, Bednárik bol súčasťou muzikálového festivalu, jeho dušou a ikonou. "Keď sem prišiel, festival ho nadchol a pridal sa ku mne. Dodnes mám odložených 15 jeho nominácií, čiže ďalších 15 ročníkov viem, komu by sme, dnes už na jeho terase, mali osadiť tabule slávy." V tomto roku si ňou uctia textára a básnika Jozefa Urbana, ktorý tragicky zahynul pred 15 rokmi.

Tohtoročný 7. ročník Muzikálového festivalu Jozefa Bednárika sa aj dnes ponesie v duchu spomienky na neho.

V piatok mali návštevníci možnosť vidieť pásmo Béďov muzikál, ktoré bolo prierezom jeho tvorby. V piesňach z muzikálov Evanjelium o Márii, Jozef a jeho zázračný farebný plášť, Sladká Charity, Fidlikant na streche, Kabaret, Adam Šangala, Divotvorný hrniec a Modrá ruža sa predstavili Ján Galovič, Eva Pavlíková, Marián Labuda ml. a ďalší umelci. Vystúpili aj Viktor Horján, Štefan Skrúcaný, Roman Pomajbo či Marcela Laiferová.

"Je nám cťou, že môžeme každý rok prinášať takýto kultúrny zážitok a ešte väčšou cťou, že práve meno Jozefa Bednárika je odteraz už navždy veľmi úzko spojené s brusnianskymi kúpeľmi. Kultúra tu bude mať vždy svoje pevné miesto," konštatoval riaditeľ kúpeľov Štefan Hrčka.