Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Kotlebovmu straníckemu kolegovi podpálili Hummer

Na snímke Marian Kotleba (ĽSNS). Vpravo je jeho spolupracovník a stranícky kolega Miroslav Belička. Foto: TASR/Dušan Hein

Auto mal Belička zaparkované pred domom, kde býva a je poistené.

Banská Bystrica 21. decembra (TASR) - Ako akt politického terorizmu vnímajú podľa slov predsedu banskobystrického krajského klubu Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) Miroslava Beličku podpálenie automobilu Hummer H3, ku ktorému došlo v noci, a ktorý je jeho firemným autom. "Nijako inak sa to nedá definovať, bolo to v deň vymenovania pána Kotlebu za predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK)," povedal Belička dnes popoludní médiám v Banskej Bystrici.

Auto mal Belička zaparkované pred domom, kde býva a je poistené. Pokračoval, že v tom vidia dva hlavné dôvody, a to šírenie strachu medzi ľuďmi, ktorí ich chcú podporiť priamo na úrade a druhým z dôvodov je aj ten, že presne s týmto vozidlom mali ísť 28. decembra, čo aj pôjdu, k občanom do Krásnej Hôrky, kde sú pozvaní.

"Ani tak nejde o to, že bolo zničené vozidlo a nejaký majetok, skôr bol zničený symbol odporu voči štátnej moci, ktorá porušuje občianske práva občanov napríklad v Krásnej Hôrke - majiteľov pozemkov," pokračoval Belička. Ako ale dodal, toto auto sa zúčastnilo aj na množstve iných akcií a stalo sa insígniou a symbolom ĽSNS. Na otázku novinára, či budú mať nový takýto symbol, uviedol, že určite sa k takémuto symbolu dostanú. "Momentálne mám dnes k dispozícii päť obdobných áut od ľudí, ktorí nemohli vydržať tento politický teror a poskytli mi ich. Ak by som sa vedel "rozpätiť," tak môžem na piatich obdobných autách jazdiť," podotkol Belička.

Na ďalšiu otázku novinára, či si myslí, že jeho a Mariana Kotlebu sledujú tajné služby, Belička uviedol: "Je verejným tajomstvom, dokonca aj niektorí účastníci, ktorí to majú na starosti, sa chvália tým, že pán Kotleba a ja sme podchytení a že na náš monitoring sú vynakladané prostriedky aj z Európskej únie a monitorujú nás 24 hodín. Takže, predpokladám, že tento akt politického teroru urobili buď tajné služby, buď mu asistovali alebo sa mu mlčky prizerali," dodal Belička.

Ako TASR informovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová, k požiaru vozidla došlo približne 20 minút po polnoci 21. decembra. Išlo o Hummer modrej metalízy. Vozidlo bolo zaparkované na Javorovej ulici v Banskej Bystrici na parkovisku pred obytným domom. Doposiaľ nezistený páchateľ inicioval požiar pri ľavom prednom kolese, odkiaľ sa rozšíril do prednej a motorovej časti aj interiéru vozidla. Poškodením vozidla a vecí, ktoré sa v ňom nachádzali, vznikla spoločnosti z Banskej Bystrice škoda odhadovaná na 25.000 eur. "Pravdepodobne išlo o úmyselné konanie cudzej osoby. Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu poškodzovania cudzej veci," povedala Faltániová.