Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Na tajchu pokračuje Gothoom, metalisti si festival pochvaľujú

Na tajchu pri Novej Bani sa koná od 13. - 16. augusta 2014 najväčší metalový festival na Slovensku Gothoom. Festival Gothoom sa koná v Novej Bani po piaty raz. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Incidenty na podujatí zatiaľ nezaznamenala ani polícia.

Nová Baňa 15. augusta (TASR) - Na tajchu pri Novej Bani aj dnes pokračuje najväčší metalový festival na Slovensku Gothoom. Stovky prívržencov tohto hudobného štýlu si počas celého dňa vychutnávajú vystúpenia domácich i zahraničných skupín. Festival prebieha pokojne, najväčší headlineri a aj najväčší počet návštevníkov sa očakáva v posledný festivalový deň, teda v sobotu 16. augusta.

"Zatiaľ to prebieha vo veľmi pokojnom tempe, od stredy bol problém len s dažďom," podotkol organizátor podujatia Peter Beťko. Ľudia sa podľa jeho slov zabávajú a užívajú si atmosféru festivalu. Gothoom prilákal metalistov nielen zo Slovenska, ale aj zo susedného Česka, dokonca i svadobčanov. "Včera sme tu mali únos nevesty zo svadby. Uniesli ju rovno do toho najväčšieho blata, ľudia si to užívali, zabávali sme sa," dodal Beťko.

"Nechodím na dovolenku k moru, k vode. Pre mňa je toto dovolenka, s ľuďmi si užiť festival, hudbu, popiť, porozprávať sa, nadviazať nové priateľstvá. Ja festival fotím, takže to mám aj ako robotu, je to pre mňa relax," podotkol Pavol z Bratislavy, ktorý je na festivale po štvrtý raz. Na Gothoome podľa jeho názoru panuje priateľská atmosféra a kritika festivalu bola podľa jeho slov zbytočnou panikou. Za najlepší festival svojho druhu považuje Gothoom Roman z českého Krnova. "Ja jazdím na množstvo veľkých festivalov, ale toto, čo je tu, to je nádhera. Ja sa na to teším vždy celý rok," podotkol.

Incidenty na podujatí zatiaľ nezaznamenala ani polícia. Ako potvrdila banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Petra Kováčiková, polícia mala kvôli festivalu vypracovaný plán bezpečnostných opatrení. Situáciu na festivale stále monitoruje a dohliada na jeho priebeh. Keďže sa očakával zvýšený počet účastníkov, polícia podľa jej slov posilnila hliadky.

Situáciu na podujatí monitoruje aj mestská polícia (MsP). "Podľa informácií z MsP je priebeh pokojný, nie je žiadne narušovanie verejného poriadku ani nejakých iných vecí," podotkol primátor Ján Havran. V súvislosti s festivalom mesto dostalo vo štvrtok 14. augusta dva podnety od ľudí bývajúcich v bezprostrednom okolí festivalu. Jeden prišiel podľa primátora na mestský úrad e-mailom a druhý podnet bol telefonický, adresovaný MsP.

Na festival sa chystá ísť pozrieť aj osobne. "Bol som sa tam pozrieť včera a aj dnes pôjdem pozrieť, aká je intenzita toho zvuku," podotkol s tým, že sa ho bude zaujímať najmä to, či sa koncerty končia v stanovený čas. Toho sa podľa Beťku ľudia bývajúci v okolí nemusia obávať. Doteraz sa podľa jeho slov koncerty končili o 00.30 h, tak ako bolo aj avizované. Zároveň priznal, že vo štvrtok jedna z kapiel hrala hlasnejšie, no situácia sa nebude opakovať. "Včera bola jedna hlasnejšia kapela, pretože tie skupiny sú rôzne. Niektoré si doniesli svojich zvukárov a tí samozrejme nevedia o tejto situácii až tak podrobne. Riešili sme to a už sa to nestane," dodal Beťko.

Festival Gothoom sa koná v Novej Bani po piaty raz. Aktuálny ročník festivalu sa stretol s veľkou vlnou odporu zo strany niektorých obyvateľov, ktorým prekáža nielen hluk, ale aj niektoré texty piesní, ktoré podľa ich názoru nabádajú na neznášanlivosť a páchanie násilia na základe náboženskej príslušnosti. Okresná prokuratúra mestu odporučila, aby na festivale ustanovila dozor anglicky hovoriacej osoby, ktorá by monitorovala, či sa neporušujú ľudské práva a slobody. Havran takéto odporúčanie označil za alibistické a avizoval, že sa obráti na orgány činné v trestnom konaní, aby posúdili zákonnosť textov.