Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

EKOPOLIS: Kremnický dub skončil v európskej súťaži na štvrtom mieste

Ilustračné foto Foto: TASR/Ján Siman

O priazeň verejnosti v internetovom hlasovaní súťažili stromy z desiatich európskych krajín.

Kremnica 22. marca (TASR) - Kremnický dub zo Zechenterovej záhrady, ktorý súťažil o titul Európsky strom roka 2014, sa umiestnil v súťaži na štvrtom mieste. Víťazom štvrtého ročníka internetového hlasovania sa stal s viac ako 77 tisíc hlasmi brest, ktorý rastie v bulharskom meste Sliven.

Ako TASR informovala Eva Ščepková z nadácie Ekopolis, o priazeň verejnosti v internetovom hlasovaní súťažili stromy z desiatich európskych krajín. Druhé miesto obsadila hruška planá z Maďarska a tretí skončil Wybického dub z poľského Będominu. Kremnický dub získal v súťaži celkom 10.169 hlasov.

Hlasovanie prebiehalo po celý február na webovej stránke www.treeoftheyear.org. Do hlasovania sa zapojilo takmer 160 tisíc ľudí, čo je trojnásobok predchádzajúceho ročníka. Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa konalo v stredu 19. marca pod záštitou europoslanca Pavla Poca v Európskom parlamente v Bruseli.

Bohužiaľ nie všetky súťažiace stromy sa dočkali ocenenia.

„Búrka spojená so silným vetrom, ktorá postihla Veľkú Britániu a Írsko v polovici februára, vyvrátila aj s koreňmi jeden zo súťažiacich stromov - najväčší sivý topoľ v Írsku. Táto smutná udalosť zdôrazňuje myšlienku súťaže, že by sme si mali ceniť a vážiť všetky staré stromy, kým sú ešte tu," uviedol riaditeľ Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.