Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Banskobystrický kraj

Dávnu železničku v Kľakovskej doline pripomína aj náučný chodník

Na snímke areál bývalého depa na Pilke v Hrabičove, kde je expozícia. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Touto lesnou železnicou sa kedysi zvážalo drevo z lesov Kľakovskej doliny do Žarnovice, uviedol starosta obce Župkov.

Hrabičov 15. septembra (TASR) - Celkom 12 zastávok má náučný chodník Po stopách lesnej železnice Kľakovskou dolinou, ktorý vedie všetkými obcami Kľakovskej doliny a pripomína históriu a význam tejto železnice pre región.

"Touto lesnou železnicou sa kedysi zvážalo drevo z lesov Kľakovskej doliny do Žarnovice. Zrušená bola v roku 1966 z ekonomických dôvodov, keďže sa pre narastajúcu automobilovú dopravu stala nerentabilnou," priblížil Ján Tomáš, predseda Mikroregiónu Kľakovská dolina a starosta obce Župkov. Trasa železničky viedla cez Horné Hámre, Župkov do Hrabičova, kde sa na Pilke vetvila. Jedna trasa pokračovala údolím Pokutského potoka na Pavlovu lúčku, druhá Kľakovskou dolinou na Megovú.

Na snímke trasa železničky, ktorá v súčasnosti už neexistuje.
Foto: TASR/Jana Vodnáková

Náučný chodník, ktorý sa začína v Žarnovici, má 12 zastávok, pričom každá je označená náučnou tabuľou. "Takáto informačná tabuľa je v každej obci. Snažili sme sa ich osadiť blízko miesta, kadiaľ viedlo teleso tejto už neexistujúcej železničky," vysvetlil Tomáš. Expozícia náučného chodníka sa nachádza v Hrabičove na Pilke, v areáli bývalého depa. Okrem vozňov sa tu nachádzajú aj dobové fotografie a všetky informačné tabule chodníka.