Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Brezno vyhlásilo mimoriadnu situáciu kvôli lykožrútovej kalamite

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Podľa ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka dochádza k situácii, ktorú možno z hľadiska zákona o civilnej ochrane obyvateľstva považovať za živelnú pohromu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brezno 14. marca (TASR) - Okresný úrad (OÚ) v Brezne vyhlásil od štvrtka mimoriadnu situáciu z dôvodu živelnej pohromy spôsobenej premnožením podkôrneho hmyzu a poškodením smrekových lesov v oblasti Horehronia. Rozhodol o tom v stredu (13. 3.) krízový štáb, ktorý zasadal vo večerných hodinách, a urobil tak v súlade s uznesením vlády z toho istého dňa. TASR o tom informoval OÚ Brezno.

Podľa ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka situácia s poškodením smrekových lesov na Horehroní dosahuje stav, keď obhospodarovatelia lesov nie sú schopní zastaviť ich poškodzovanie a šírenie podkôrneho hmyzu ani v rozsahu, v akom v jednotlivých obdobiach narastá. Dochádza tak k situácii, ktorú možno z hľadiska zákona o civilnej ochrane obyvateľstva považovať za živelnú pohromu.

Ako tvrdí agrorezort, vyhlásenie mimoriadnej situácie umožní efektívne zvládnutie vzniknutej situácie, lepšie oboznámenie obyvateľstva na miestnej úrovni o stave a takisto zlepší možnosti analýzy a vyhodnocovania opatrení vykonávaných na riešenie mimoriadnej udalosti.