Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Banskobystrický primátorský punč bol úspešný, výťažok pomôže autistom

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Predalo sa 150 litrov vianočného punču, 20 litrov punču bez alkoholu a tiež 500 hrnčekov.

Banská Bystrica 11. decembra (TASR) – O tom, že Banskobystričania vedia a chcú pomáhať, svedčí dnešný výťažok primátorského punču vo výške 2020 eur, čo je zhruba o 500 eur viac ako vlani. Táto suma pomôže deťom zo Základnej školy pre žiakov trpiacich autizmom. Vďaka nej sa skvalitní vyučovací proces, nakúpia nové potreby na vybavenie učebne fyziky, chémie i biológie.

Ako TASR informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová, túto sumu sa podarilo vyzbierať dnes podvečer, počas troch hodín, v čase, keď v meste pod Urpínom odštartoval Festival svetla a tieňa. Predalo sa 150 litrov vianočného punču, 20 litrov punču bez alkoholu a tiež 500 hrnčekov.

Festival svetla 2015 pod názvom Svetlo a tieň v umení a vede počas dvoch dní ponúka videomappingy, teda vizuálne umenie, ktoré využíva projekciu vo voľnom priestore, laserovú show či svetelné graffiti. Hru so svetlom je možné vidieť na vybraných dominantách v piatich lokalitách mesta pod Urpínom.

"V predvianočnom čase chceme rozžiariť Banskú Bystricu úplne inak, ako sme zvyknutí z minulých rokov. Náš projekt spája v sebe nielen viaceré druhy umenia, ale poskytne umelcom i možnosť inšpirácie, verejnosti objavenie netradičných miest, priestorov a plôch cez svetlo a všetkým návštevníkom prinesie nové zážitky," uviedla manažérka festivalu Dagmar Rajčanová.

Rok 2015 vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN za Medzinárodný rok svetla a technológií založených na svetle, čím chce ľuďom na svete pripomenúť výraznú úlohu svetla a optických technológií v každodennom živote a pri budúcom rozvoji spoločnosti.